In 1612 wordt naar een ontwerp van Meester van Delft begonnen met de bouw van de Waagh. Op het marktplein voor de Waagh, in het hart van Nijmegen, was veel bedrijvigheid, de handel bloeide. In die tijd eisten de slachters uit de omgeving het westelijk deel van de Waagh op. Het oostelijk deel was een plek waar voornamelijk boter, maar ook groente en fruit werden gewogen en verhandeld. De grote stadsweegschaal uit die tijd is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven en siert de benedenverdieping met haar authenticiteit.
[afbeelding niet meer beschikbaar]
Foto: B.F. van Tienen
Als een wonder heeft de Waagh de Tweede Wereldoorlog ternauwernood overleefd en in de jaren zeventig onderging het gebouw een grondige restauratie. Tijdens de restauratie is er onder andere een fraai gebeeldhouwde schouw uit 1646 in de bovenzaal geplaatst.
Het gebouw ademt historie, maar dat doet niets af aan de frisheid van het personeel. Hospitality is in de Waagh een sleutelwoord. Sinds 1995 vinden er in de verschillende ruimtes uiteenlopende horeca activiteiten plaats. Zo worden er personeelsfeesten, trouwerijen, carnavalsfeesten, en zakelijke bijeenkomsten georganiseerd. Sinds kort is er ook een Gewaaghde Dinnershow.
Tijdens mijn ontmoeting met De Waagh word ik goed in de watten gelegd (ze weten niet dat ik van High Profile ben!) en als ik er naar vraag krijg ik zelfs een privé rondleiding. Mijn oog blijft steken bij die prachtige schouw op de bovenverdieping en uiteraard bij de oude weegschaal. Het praktische aan deze
locatie is dat gezelschappen die boven iets organiseren via de buitenkant naar binnen kunnen gaan middels een prachtige Middeleeuwse trap. Ook de prijzen doen nog denken aan de Middeleeuwen, en wie vindt dat nou niet aantrekkelijk, in deze tijden?!