Nieuw seizoen van start in Het ConcertgebouwNieuw seizoen van start in Het Concertgebouw
Back Back Nieuws

Nieuw seizoen van start in Het Concertgebouw

17 augustus 2022

Met een Braziliaans, Amerikaans én Europees orkest opent Het Concertgebouw het nieuwe concertseizoen. Chef-dirigent Franz Welzer-Möst leidt het ‘beste orkest van Amerika’ (NY Times), The Cleveland Orchestra, in Bruckners Negende symfonie. In het festival Bridging Europe laat het Boedapest Festival Orkest onder leiding van Iván Fischer zich vergezellen door leden van het Concertgebouworkest. Én door pianobroers Lucas en Arthur Jussen. Het Braziliaanse ontwikkelingsproject en jeugdorkest Neojiba viert tot slot samen met niemand minder dan Maria João Pires tweehonderd jaar Brazilië in Het Concertgebouw. Het complete programma inclusief de gratis lunchconcerten is te vinden op de website van Het Concertgebouw.

6 september - The Cleveland Orchestra en Franz Welzer-Möst

The New York Times riep The Cleveland Orchestra in 2020 uit tot beste orkest van Amerika. Al ruim een eeuw geeft het gezelschap wereldwijd zijn visitekaartje af met tournees waarbij vaak Het Concertgebouw werd aangedaan. Chef-dirigent Franz Welzer-Möst heeft ‘Bruckner in zijn botten’, zei hij ooit in een interview. Dirigent en componist komen allebei uit de omgeving van het Oostenrijkse Linz. Bij een opname van een van diens symfonieën nam hij zijn hele orkest mee naar de graftombe van de componist. Het maakte blijvende indruk op de musici, die vandaag een werk spelen dat doordesemd is met gedachten over het einde. Bruckner werkte aan zijn Negende symfonie, een afscheid van de wereld, tot aan zijn dood.

17 september - Bridging Europe: Boedapest Festival Orkest en leden Concertgebouworkest

Iván Fischer dirigeert in één week het Concertgebouworkest en het Boedapest Festival Orkest in het kader van Bridging Europe waarin verschillende steden en orkesten met elkaar worden verbonden. De beide ensembles zullen, in het kader van het bruggen bouwen, leden met elkaar uitwisselen.

Fischer dirigeert bij dit concert onder meer Louis Andriessens Workers Union. Een stuk waarin ultieme vrijheid en uiterste discipline samengaan, zei Andriessen zelf. Van Beethoven klinkt de Derde symfonie, de 'Eroica'. Lucas en Arthur Jussen soleren in hun favoriete dubbelconcert van Mozart. Het Concert voor twee piano’s in Es spelen ze al sinds hun kindertijd.

19 september - Tweehonderd jaar Brazilië: jeugdorkest Neojiba met Maria João Pires

Bruggen tussen generaties vallen weg in dit concert van het Braziliaanse jeugdorkest Neojiba en pianiste Maria João Pires. Het Braziliaanse jeugdorkest, opgericht door Ricardo Castro, werkte al eerder samen met de Portugese pianiste. Nu zijn ze terug in een feestelijk programma dat voert van Beethoven tot Villa-Lobos. Pires soleert in Beethovens lyrische, soms stormachtige Derde pianoconcert. Samen vieren ze tweehonderd jaar Brazilië. Bekijk ook deze swingende video-impressie van het orkest.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!