Back Back Nieuws

Nieuw: rondleidingen op Amersfoortse Wagenwerkplaats

27 maart 2015
Iedere vierkante centimeter van de Wagenwerkplaats ademt industriële historie en de vier evenementenlocaties op het terrein trekken steeds meer gasten. Niet zo gek dus dat er ook steeds vaker verzoeken binnenkomen van mensen die meer willen weten over de fascinerende geschiedenis van het terrein. Sinds kort wordt er daarom iedere derde zondag van de maand een rondleiding met gids georganiseerd.

De rondleiding staat open voor iedereen die is geïnteresseerd in een stukje Nederlandse spoorgeschiedenis. Alle gebouwen op het terrein van de Wagenwerkplaats komen aan bod, waarbij de gids dieper ingaat op zowel de architectuur als op de historische functie die het terrein door de jaren heen heeft gehad. De rondleiding op het terrein van de Wagenwerkplaats start iedere derde zondag van de maand om 11.30 uur en duurt gemiddeld een tot twee uur. In samenspraak met de organisatie Lud’Arte - die de rondleidingen verzorgt - kan de rondleiding worden aangepast aan de wensen van de gasten. Voorafgaand aan de tour kunnen de bezoekers vanzelfsprekend een kop koffie of thee drinken in het café in het Centraal Ketelhuis, een van de monumentale panden op het terrein. Dit café heeft bovendien een verrassende lunchkaart. Goed om te weten: tijdens een landelijke koffietest die eind 2014 werd georganiseerd, scoorde de koffie van het Centraal Ketelhuis een 8.3!

Een stukje geschiedenis
De Wagenwerkplaats kent een lange historie: in 1903 gaf de toenmalige regering opdracht tot de bouw van deze werkplaats en in 1904 openden de deuren van de Wagenwerkplaats voor de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij. Tot dat moment werd het spoorwerk en -onderhoud nog in Haarlem gedaan, maar met de opening van de Wagenwerkplaats moesten de werklui naar Amersfoort. Een staking volgde, maar de vooruitgang liet zich niet tegenhouden: de mensen werden overgeplaatst, ontvingen een verhuispremie van tien gulden plus een enkele reis met het hele gezin naar een woning in het Amersfoortse Soesterkwartier. In 1909 opende de grote Rijtuigenloods zijn deuren op het terrein van de Wagenwerkplaats. Uiteindelijk valt in 1999 het doek voor de grote spoorwerkplaats.

Aantrekkelijke evenementenlocaties
Sinds 2005 is De Rijtuigenloods een zeer goed lopende evenementenlocatie waar onlangs nog de NOS het grote verkiezingsdebat voor de Provinciale Verkiezingen organiseerde. Op het terrein van de Wagenwerkplaats is De Rijtuigenloods de grootste evenementenlocatie, in volgorde van grootte gevolgd door het Centraal Ketelhuis, de Veerensmederij en Het Oude Magazijn. De aantrekkelijkheid van deze locaties zit ‘m onder meer in de grote verscheidenheid van ruimtes en zalen en de uitstekende bereikbaarheid. Daarnaast zijn er natuurlijk combinaties te maken van de verschillende evenementenlocaties op de Wagenwerkplaats.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!