Marine van Nu
8 juli 2025

Nieuw: Marine van Nu in Marinemuseum Den Helder

Rubrieken

Een museum is allang niet meer een plek van verleden. Het Marinemuseum is dan ook zeer verheugd dat er een gloednieuwe, eigentijdse tentoonstelling is toegevoegd aan het museale aanbod over de Koninklijke Marine. Perspekt mocht haar handtekening hiervoor zetten, Fiction Factory bouwde, Druktemaker deed de AV.

De tentoonstelling laat een spectaculaire collectie zien, die tot voor kort nog echt gebruikt werd. Een tentoonstelling van nu, met een collectie en persoonlijke verhalen van nu maar gebaseerd op de eeuwenoude ingrediënten van de Marine: voorbereiding, opwerken en inzet. Het laat bezoekers oog in oog staan met de huidige inzet, het materieel (zoals een heuse Lynx helikopter!) en de mensen van de Marine, inclusief het Korps Mariniers en de Marine Luchtvaartdienst.

Perspekt Studio’s is het zusje van event- en communicatiebureau East Side. In Haarlem werken de teams van beide bureaus elke dag aan het vertellen van verhalen in allerlei mogelijke vormen en middelen: tentoonstellingen én evenementen. Alles met één doel: mensen raken en een beleving geven die blijft hangen en hen in beweging zet.De tentoonstelling Marine van Nu is echt een museale productie, maar er zijn zeker parallelen te trekken met de eventbranche als je kijkt naar ruimtelijke storytelling en belevingsgericht ontwerpen. 

Drie thematische zones verticaal, drie lagen horizontaal te ontdekken

De inhoudelijke indeling van de nieuwe tentoonstelling Marine van Nu is gebaseerd op de drie fundamentele fases van het Marine werk: voorbereiding, opwerken (oefening) en inzet (de missie of escalatie). En dat alles gedragen en gedicteerd door de zee, die in de zaal ‘meespeelt’. Er is naast deze thematische verdeling is er ook een horizontale ordening van de collectie: onder water, op het water, boven het water. Je ziet in één oogopslag waar het materieel gebruikt wordt.

Beleef de Marine van Nu

Het bezoek begint met een context gevende introductiefilm over de zee en de rol van de Marine, gevolgd door onderdelen over opleiding en onderhoud (‘voorbereiding’). In de zone ‘opwerken’ ervaart de bezoeker hoe de Marine zich voorbereidt op mogelijke inzet: hoe men traint, oefent en samenwerkt.  In de afsluitende fase, ‘inzet’, staat operationeel handelen centraal. De sfeer is hier voelbaar anders dan in de voorbereiding.

Elke fase heeft een toepasselijk spel, voor het publiek maar ook voor de belangrijke educatieve bezoeken aan het museum. Persoonlijke verhalen en korte films zorgen voor verdieping en herkenning: van tandarts tot technicus, van sportinstructeur tot marinier – de veelzijdigheid aan functies binnen de Marine krijgt een gezicht. Uniformen, waaronder dat van Koning Willem-Alexander, illustreren de rijke variatie in dienstrollen.

Foto's: Druktemaker Media / Mark Eckhardt