Back Back Nieuws

Nieuw hybride aggregaat ESaver bespaart en beperkt geluidsoverlast

24 september 2013
Duurzame mobiele stroom is de pilotfase voorbij. Het nieuwe hybride aggregaat ESaver is nu op grote schaal in te zetten op evenementen, en bespaart tot 40% brandstof en daarmee ook CO2-uitstoot. Het bevat een accupakket, dat met de unieke inregeling zorgt dat het aggregaat superefficiënt werkt. De motor slaat namelijk alleen aan als de accu leeg is. Verder krijgt de gebruiker via het online monitoringsysteem inzicht in het gebruik en de besparing.

Bredenoord neemt in samenwerking met bouwbedrijf Dura Vermeer vanaf vandaag tien mobiele hybride aggregaten in gebruik bij projecten in de bouw en infrastructuur. Eerdere pilotprojecten bevestigden dat er in de praktijk tot 40% brandstof en dus uitstoot wordt bespaard. De ketensamenwerking die Dura Vermeer met Bredenoord is aangegaan, zorgde ervoor dat de productie van de ESaver werd versneld. Op dit moment wordt daardoor gebouwd aan een nieuwe serie ESavers, die vanaf januari inzetbaar zijn in de evenementenbranche.

De ESavers (400V) die Dura Vermeer huurt, leveren in combinatie met een 15 kVA aggregaat tot maximaal 30 kVA vermogen als er voldoende accucapaciteit is. De ESaver is bij uitstek geschikt voor de organisatie van evenementen waarbij er sprake is van pieken in de stroomvraag. In 2013 zijn de prototypes van de ESavers al gebruikt bij onder andere het muziekfestival Indian Summer, het Bevrijdingsfestival in Wageningen en het hippische sportevenement Outdoor Gelderland.

Online monitoren en inregelen
De nieuwste versie van de ESaver is voorzien van een online monitoringsysteem. Bovendien is de ESaver zo ingeregeld dat het apparaat de meest zuinige variant kiest bij de stroomvraag. In de huidige situatie berekent een evenementenorganisator hoeveel stroom hij maximaal nodig heeft en huurt hij een daarbij passend aggregaat dat gedurende het hele evenement draait. Met de ESaver wordt dat anders; het aggregaat is zo in te stellen dat de motor alleen aanslaat als er een piek in de stroomvraag is. Daarmee zijn de aggregaten dus ook stiller. Bovendien is het in de toekomst mogelijk om een ESaver op maat te leveren met een accupakket dat exact beantwoordt aan de stroomvraag. Dit maakt het mogelijk om de geluidsoverlast binnen de bebouwde kom te beperken tot een afgesproken tijdvak.

Nieuwe stap in energietransitie
De ESaver is de nieuwste aanwinst in de Bredenoord Clear Concept lijn, ontwikkeld vanuit de energievisie van Bredenoord. Algemeen directeur Jaap Fluit: ‘We gaan toe naar een maatschappij waarin we zorgvuldiger omgaan met grondstoffen en emissie. Ook bij evenementenorganisatie is dat de trend. Dat betrouwbaarheid, zekerheid en duurzaamheid goed te combineren zijn met optimaal rendement, bewijst de ESaver in de praktijk. Met name door het verduurzamen van bestaande technologieën creëren we een win-win situatie. Brandstofbesparing met inzet van ons huidige machinepark.’

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!