New Rotterdam Jazz Orchestra viert 20 jaar New Rotterdam Jazz Orchestra viert 20 jaar
Back Back Nieuws

New Rotterdam Jazz Orchestra viert 20 jaar

15 juni 2023

Het New Rotterdam Jazz Orchestra (NRJO) bestaat 20 jaar. Dat wordt muzikaal gevierd met een tournee langs gerenommeerde Rotterdamse cultuurfestivals en een feestelijk jubileumconcert op vrijdag 30 juni in LantarenVenster. Het jubileumconcert in LantarenVenster markeert de aftrap van het NRJO-jubileumjaar waarin het orkest onder de titel ‘Je kan er niet omheen’ oude vrienden uit de stad opzoekt en nieuwe vrienden maakt.

Poetry International, Weekend van de Romantische muziek & North Sea Jazz Festival

Het NRJO trekt het komende jaar ook langs spraakmakende Rotterdamse festivals. Afgelopen weekend gaf NRJO acte de présence op het internationaal geroemde dichtersfestival Poetry International, waar dichtkunst en muziek samensmolten in een speciaal voor de uitreiking van de C. Buddingh'-prijs bedacht programma. Tijdens het Weekend van de Romantische muziek in het Park onder de Euromast maakt het NRJO onderdeel uit van Het Maanlicht Concert waarvoor het orkest drie gastsolisten uit het Rotterdam Philharmonisch Orkest uitnodigt. Tijdens dit concert wordt een brug geslagen tussen klassieke muziek, impro en alles daar tussenin.

Een bijzondere samenwerking met het NRJO staat op zaterdag 8 juli op het programma tijdens het North Sea Jazz Festival, waar de Amerikaanse jazzmuzikant en orkestleider Charles Tolliver een combinatieorkest begeleid en het legendarische album Africa/Brass van John Coltrane laat klinken

Door studenten in 2003 opgericht

Het New Rotterdam Jazz Orchestra kent een inspirerende geschiedenis. In 2003 wordt het orkest opgericht door Louk Boudesteijn (trombone) en Rob van der Wouw (trompet), beiden destijds net afgestudeerd aan het Codarts Conservatorium Rotterdam. Het orkest krijgt de naam Rotterdam Jazz Orchestra mee. Al heel snel wordt de meer ervaren arrangeur en bigbandleider Johan Plomp (contrabas) erbij gehaald.

Het muziekavontuur begint met maandelijkse optredens in café Prachtig aan de voet van de Erasmusbrug, en al snel krijgt het orkest financiële steun van de Gemeente Rotterdam. Een vaste serie in De Doelen volgt en goede relaties in de stad met o.a. Stichting Jazz International Rotterdam en LantarenVenster groeien. In 2012 krijgt de bigband een rigoureuze facelift, met een nieuwe stijl en een grotendeels nieuwe bezetting. De muziek van het orkest is immers eigentijds en bij dit orkest staan creativiteit en ‘open mindedness’ voorop. Vanaf dat moment gaat het dan 13-koppige collectief verder onder de naam ‘New Rotterdam Jazz Orchestra’.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!