Netwerken met ‘Oog voor morgen’Netwerken met ‘Oog voor morgen’
Back Back Locaties

Netwerken met ‘Oog voor morgen’

06 december 2023

Afgelopen oktober kwamen verschillende zorgprofessionals samen voor de jaarlijkse Regionale Organisatie Huisartsen Amsterdam (ROHA) Netwerkdag. De organisatie koos het iconische Eye Filmmuseum in Amsterdam als samenscholingsplek. Het thema van de dag ‘Oog voor morgen’ - dat draait om leefstijlaanpak - en het futuristische voorkomen van Eye waren voor elkaar gemaakt. De 250 bezoekers gingen een dag vol inspirerende workshops en interessante keynote speakers tegemoet, in een locatie waar het dagelijks bruist van de specialistische kennis, en waar de verschillende ruimtes allerlei mogelijkheden bieden voor een groot congres.  

Waar 15 jaar geleden het uitzicht vanaf Amsterdam Centraal Station naar de overkant van het water nog helemaal vlak was, is er nu een heuse city skyline te zien, met de contouren van het Eye-gebouw als kenmerkende eyecatcher. Maak je nu de overtocht over het IJ, dan bevindt je je te midden van de  Randstedelijke levendigheid.

Samen vooruitblikken

Terwijl een paar mensen nog binnendruppelen in de grootste cinemazaal van Eye Filmmuseum, heet medisch directeur bij de ROHA, Susan Wiegman, iedereen welkom, gevolgd door dagvoorzitter Catharina Haverkamp, die de dag officieel opent. Met haar nuchtere aanpak, vertelt Catharina dat het aanpakken van leefstijl ontzettend moeilijk is, doch zinvol en vooral broodnodig. De opening piekt de nieuwsgierigheid voor wat de rest van de dag gaat brengen.

Verdiepende workshops

Het tweede deel van het programma brengt een stukje verdieping op het onderwerp leefstijl. Wat voor invloed heeft medicijngebruik op gewicht? Wat voor effecten hebben methodes als koudetherapie en slaapinterventie? En wat doet ondervoeding bij ouderen? De antwoorden op deze vragen en nog veel meer worden uitvoerig behandeld tijdens de reeks aan verschillende workshops, dat verspreid is opgesteld door de ruimtes van Eye Filmmuseum. Op interactieve wijze wordt de volle breedte van leefstijl zichtbaar. En voelbaar, want deelnemers krijgen de mogelijkheid zich onder te dompelen in een ijsbad of te ontspannen met een sessie stoelyoga. Een samenwerking tussen Eye en buurbedrijf A-Lab maakt het mogelijk om gebruik te maken van extra beschikbare ruimte in het naastgelegen A-Lab gebouw. Voor het ROHA event was dit de perfecte opzet voor verschillende breakout sessies.

Elkaar de hand schudden en in de ogen aankijken

Na een middag vol verdieping is er ruimte voor een beetje ontspanning met een goed verzorgde lunch. In de foyer van het filmmuseum gonst het inmiddels van de kletsende mensen – het is ten slotte een netwerkevent. De organisatie van de ROHA heeft hiervoor een informatiemarkt op poten gezet, waar verschillende partijen hun diensten en activiteiten presenteren, maar er kan ook worden kennisgemaakt tijdens een netwerkwandeling. De directe omgeving van Eye langs het IJ biedt hiervoor alle ruimte en de frisse lucht zorgt voor een verse aanvoer van zuurstof en energie bij de deelnemers. Tijdens de pauze is er tijd om de vaste tentoonstelling van Eye te bezoeken. Zo voeg je spontaan ook nog een vleugje (film)cultuur toe aan je event.  

Verbinden, ontdekken en delen

Vele kennismakingen rijker, rond het gezelschap de dag af met een plenaire sessie, waarin actrice Mouna Laroussi - met haar karakter Fatima - op vermakelijke wijze haar visie deelt op het leefstijlroer. Wanneer bezoekers wordt gevraagd naar hun mening over de dag blijken het programma en de locatie een schot in de roos. ‘De aangeboden mix van ontmoeting, inhoud en een ontspannen sfeer was perfect!’, zegt een deelnemer.

Happening Noord

De culturele uitbreiding van de afgelopen jaren trekt dagelijks veel mensen naar Amsterdam Noord. This is Holland, A’dam Toren, Tolhuistuin, A-Lab en Eye slaan voor evenementen regelmatig de handen ineen, waardoor interessante kruisbestuivingen kunnen worden gerealiseerd. Denk aan overdag samenkomen in Eye om vervolgens te dineren en feestelijk af te sluiten in de Toren. De onderlinge samenwerking biedt een scala aan eventmogelijkheden.

Tekst: Bianca Hidajat

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!