Nederlandse Sportwereld herdenkt haar oorlogsslachtoffersNederlandse Sportwereld herdenkt haar oorlogsslachtoffers
Back Back Nieuws

Nederlandse Sportwereld herdenkt haar oorlogsslachtoffers

07 mei 2024

De Nationale Sportherdenking bij het Olympisch Stadion stond 4 mei stil bij de oorlogsslachtoffers in de Nederlandse zwemsport. Speciale aandacht was er voor de omgekomen leden van de Watervrienden. Dat gebeurde in aanwezigheid Lion Tokkie, holocaustonderzoeker en Betty Heimans van de Watervrienden.

Op 13 maart 1947 publiceerde de Zwembond een overzicht van omgekomen zwemmers in de Tweede Wereldoorlog. Hierop stonden de namen van 160 slachtoffers, afkomstig van enkele tientallen clubs uit heel Nederland. Daarbij werd nog gemeld dat er van de Amsterdamse zwemclub De Watervrienden circa 200 Joodse leden waren vermoord. Hun namen zijn alleen onbekend. Het enige wat we weten is dat De Watervrienden méér leden hebben verloren dan alle andere Nederlandse zwemclubs bij elkaar opgeteld.

Moment en plek van bezinning

Monne de Miranda maakte ook onderdeel uit van deze sportcultuur. Als wethouder van Amsterdam speelde hij een belangrijke rol voor de ontwikkeling van zwembaden. Hij werd vermoord in Kamp Amersfoort, waarover Orkater een toneelvoorstelling maakte.

Arie de Zeeuw van de Jack Aldewereld Stichting vertelde over een zwembad op de Brunssummerheide, die tijdens de oorlog is gebruikt om ongeveer twintig Joodse kinderen tijdelijk te verstoppen. Deze kleedhokjes bestaan nog en moeten een bezinningsplek worden.

Sprekers en verhalen

De plechtigheid bij het beeld van Prometheus werd geopend door Lodewijk Asscher, voorzitter van het Comité Nationale Sportherdenking. Verder spraken Anneke van Zanen van NOC*NSF en Rogier Dorsman, drievoudig zwemkampioen op de Paralympische Spelen. Alle verhalen van vandaag zijn gebundeld in het programmaboekje. Deze vindt u hier.

De Nationale Sportherdenking wordt georganiseerd door Het Comité Nationale Sportherdenking.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!