Back Back Nieuws

Nederlandse editie van Event Safety Guide meer dan een 'how-to' boek

13 augustus 2015
De Vereniging van EvenementenMakers (VVEM) is een partnership aangegaan met de Event Safety Alliance (ESA), de internationale organisatie die zich specifiek bezighoudt met de veiligheid van evenementen. Het eerste wat zij samen gaan doen is het bestaande VVEM ‘Handboek Evenementenmaken’ omvormen naar de Event Safety Guide van de ESA, het internationale standaardwerk op het gebied van evenementenveiligheid. De Event Safety Guide verschijnt begin 2016.

Event Safety Training
Verder gaan de twee organisaties nauw samenwerken op het gebied van trainingen. De Event Safety Training zal opgenomen worden in het uitgebreide programma van workshops dat de VVEM nu al  aanbiedt en de getuigschriften worden wederzijds erkend. Daarnaast zal de VVEM als ‘affiliate partner’ actief haar kennis, ervaring en ideeën inbrengen in de ESA.

Event Safety Guide
Het Handboek Evenementenmaken van de VVEM is in 2004 voor het eerst uitgebracht en is sindsdien in verschillende herdrukken verschenen. Het handboek wordt bij het organiseren van het overgrote deel van de evenementen in Nederland als standaardwerk gebruikt door zowel overheden als bedrijven. Dit boek is breed gedragen door de branche en er zijn al vele duizenden exemplaren verspreid onder bedrijven, gemeenten, hogescholen, diensten en gezagsdragers. De VVEM werkt sinds een aantal maanden aan een grondige herziening van het Handboek Evenementenmaken, en kiest hierbij nu voor een internationale samenwerking, waarbij de Event Safety Guide als leidraad zal worden gehanteerd.

De Event Safety Guide is ESA’s langverwachte internationale standaardwerk over het organiseren van veilige evenementen. Geschreven door experts in het vakgebied, is het een handvat en gids voor alle betrokkenen, zowel aan de organiserende kant als bij de overheden. De Event Safety Guide is meer dan een ‘how-to’ boek of een opsomming van wet- en regelgeving; het is een gids waarin alle aspecten van evenementenveiligheid uitvoerig behandeld worden.

Op maat voor Nederland
De VVEM zal de ESG op maat maken voor de Nederlandse situatie, waarbij aansluiting wordt gezocht met bestaande regelgeving en de hier ontwikkelde good practices op verschillende gebieden. Zo zullen onderwerpen als crowd management, omgaan met weersomstandigheden, crisisbeheersing, en (brand)veiligheid van tenten, podia en constructies, maar ook zaken als gehoorbescherming uitgebreid aan bod komen. Op het gebied van evenementenbeveiliging en crowd management aspecten zullen de experts van de Nederlandse Veiligheidsbranche hun bijdrage leveren.

Partnership
Jim Digby, oprichter en president van de ESA: ‘De ESA is verheugd met de VVEM als nieuwe partner van onze snel groeiende organisatie. De VVEM is in de branche een gevestigde waarde en beschikt over een grote knowhow, die in de Nederlandse editie van de ESG terug te vinden zal zijn. We kijken uit naar de positieve dialoog en de uitwisseling van kennis en ideeën tussen onze twee organisaties.’

Herald van de Bunt, voorzitter van de VVEM: ‘De VVEM leden behoren tot de top van de Nederlandse organisatoren van evenementen en innoveren voortdurend op het gebied van evenementenveiligheid. Met het uitbrengen van de nieuwe ESG nemen zij hun verantwoordelijkheid om alle stakeholders niet alleen in te lichten en bewust te maken, maar ook mee te nemen, op te leiden en als partner deelgenoot te maken van dit belangrijke onderwerp. Wij zien het partnership met ESA als een belangrijke stap. Hoeveel verschillen er per land of regio ook zijn, de veiligheid moet bij evenementen altijd en overal bovenaan staan. De Event Safety Guide en de bijbehorende trainingen zijn de best denkbare middelen om dat uit te dragen.’

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!