Nederlandse Dansdagen: beleef dans in alle verschijningsvormenNederlandse Dansdagen: beleef dans in alle verschijningsvormen
Back Back Nieuws

Nederlandse Dansdagen: beleef dans in alle verschijningsvormen

10 mei 2024

De Nederlandse Dansdagen vinden dit jaar voor de 27e keer plaats in Maastricht. Het feest van de Nederlandse dans zal weer gevierd worden in theaters, op bijzondere locaties in de stad, online, en vanuit de Danstent op het Vrijthof. Onder het motto ‘Dans met mij’ worden publiek, makers, gezelschappen, amateurs en professionals samengebracht om dans in alle verschijningsvormen te vieren. Van klassiek ballet tot hiphop, van grootmeesters tot aanstormend talent, van theater tot film en events voor een jong publiek.

Het festival opent op vrijdagavond met het Nederlandse Dansdagen Gala, waar de belangrijkste dansprijzen van het land worden uitgereikt. De Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht geeft een impuls aan opkomend talent en met de prestigieuze Zwanen van de VSCD worden grensverleggende topprestaties gevierd. Deze feestelijke avond wordt omlijst met bijzondere optredens van oud-prijswinnaars, toonaangevende makers en verrassende gasten. Het gala wordt gepresenteerd door Anna Drijver.

Een hele week in de Danstent

Voor het derde jaar keert de Danstent terug op het Vrijthof en voor het eerst zal deze bijzondere spiegeltent gedurende het hele festival blijven staan. Dé ontmoetingsplek voor dansliefhebbers en hét podium voor iedereen die wil dansen, battlen, clubben of van dichtbij van dans wil genieten. Dit keer worden er, naast workshops overdag, avonden voor salsa, tango, linedancing en lindyhop georganiseerd. Daarnaast zal de uitreiking van de &Awards, verbonden aan de Code Diversiteit en Inclusie, in de Danstent plaatsvinden.

Dicht op de huid

Een belangrijke missie van de Nederlandse Dansdagen is om dans dichterbij te brengen en publiek de kunstvorm op verschillende manieren te laten ervaren. De sfeervolle Sint Janskerk op het Vrijthof wordt daarom op zaterdag 5 oktober voor een dag omgevormd tot een plek waar dans in zijn puurste vorm wordt gepresenteerd, dicht op de huid van de performers. Een deel van het programma is gewijd aan Limburgse makers, een deel aan opmerkelijke voorstellingen die ondanks hun in het oog springende kwaliteit nog nauwelijks in Nederland te zien zijn geweest.

Foto: Sjoerd Derine

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!