Back Back Nieuws

Nederlands team naar Red Sea Rib Rally Egypte

18 september 2007
De finale van het openzee spektakel Rib Rally – Editie NL vond afgelopen zondag in IJmuiden plaats. Tijdens deze race werd duidelijk wie deel uit gaat maken van het Nederlandse team om Nederland te vertegenwoordigen tijdens de internationale Red Sea Rib Rally in Egypte, van 27 oktober tot 3 november.

De finalisten, twee teams van vier personen waren geselecteerd uit in totaal meer dan 300 sportieve mannen en vrouwen. De dag voor de finale in IJmuiden werden de twee teams voor de eerste keer de zee opgestuurd met de 7,5 meter RIBs (Rigid Inflatable Boats) met 250 PK motoren. De finalisten zijn onder andere geselecteerd op hun vermogen om zeer snel met nieuwe situaties om te gaan. Dit bleek gedurende de finale op zondag. De beiden teams wisten met een goede samenwerking de boten met 100 km per uur en uiterste precisie over de drie meter hoge golven te sturen.

De winnaars, Richard Wetter, Rob van der Valk, Gerard Bergsma en Richard Grootveld wisten zich tijdens de voorrondes van Rib Rally – Editie NL bij all Sports Resort in Maurik te plaatsen voor de finale in IJmuiden; een Rib Race die elk jaar gehouden wordt onder de naam ‘Sea Grand Prix’ en waar lef en doorzettingsvermogen belangrijke factoren zijn. Met korte golven tot wel drie meter was de race in IJmuiden niet geheel ongevaarlijk. Om zich te plaatsen moesten ze een dag lang verschillende sporten beoefenen als jetskiën, quadrijden, motorrijden en natuurlijk RIB varen om te bewijzen dat zij in staat zijn Nederland te verdedigen tijdens de internationale race waar meerdere landen aan mee zullen doen.

Het winnende team zal als Team Rib Rally – Editie NL Nederland vertegenwoordigen tijdens de Red Sea Rib Rally in Egypte, van 27 oktober tot 3 november. Bij deze Rally, die lijkt op de Camel Trophy maar dan op het water, zullen de deelnemers tegen elkaar strijden met identieke RIBs. Het gaat er dus niet om welk team het meeste geld heeft, maar de meeste sportiviteit en strategisch inzicht. Het parcours zal voor 70% bestaan uit RIB varen. Daarnaast moeten de deelnemers delen van het parcours afleggen per quad en waterskiënd. Ook zal hardlopen, zwemmend, klimmend en duikend op het programma staan.

Naast hun sportieve prestaties zijn de deelnemers tevens geselecteerd op teambuildingscapaciteiten, leiderschap, doorzettingsvermogen, strategisch inzicht en intelligentie. Alleen met snel materiaal varen is duidelijk niet genoeg en bovendien zeer gevaarlijk.

Het andere team ziet zichzelf niet als verliezer. ‘Het was een fantastische en unieke ervaring’, zegt Heiko Cramer uit Noordwijk. ‘Volgend jaar doen we zeker weer mee en we blijven dus gewoon trainen’, aldus Cees Verbeek uit Geldermalsen.


Initiator van Rib Rally – Editie NL, Gert Jan van der Valk, deed zelf ook mee aan de race in IJmuiden, de Sea Grand Prix en gaf de jongens het goede voorbeeld door deze te winnen. De komende maanden zal Gert Jan, sportman in hart en nieren, de jongens begeleiden tijdens hun opleiding en training als Rib coureur.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!