Nederlands Openluchtmuseum ontvangt 300.000 bezoekers in 2021Nederlands Openluchtmuseum ontvangt 300.000 bezoekers in 2021
Back Back Nieuws

Nederlands Openluchtmuseum ontvangt 300.000 bezoekers in 2021

30 december 2021

Het Nederlands Openluchtmuseum heeft in 2021 ruim 300.000 bezoekers ontvangen. Directeur Teus Eenkhoorn: ‘We hebben helaas een groot deel van het jaar onze deuren moeten sluiten i.v.m. de lockdown, ook op dit moment zijn wij weer gesloten. Toen we eind mei eindelijk weer open mochten wisten de bezoekers ons als nooit tevoren te vinden.

2021 was in alle opzichten een bijzonder jaar voor het Nederlands Openluchtmuseum. ‘We hebben o.a. twee fantastische nieuwe locaties -Venezia en de Ambachtenwerkplaats- geopend, het museum heeft de prestigieuze internationale Children in Museums Award gewonnen en samen met onze partners Rijksmuseum, Paleis Het Loo en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben we een nieuw state-of-the-art collectiecentrum betrokken waar onze collecties gezamenlijk worden beheerd. Een samenwerking die uniek is in de wereld. Ook onze mooie samenwerking met Presikhaaf University bij het project #VisitPrikko was in vele opzichten bijzonder. 2022 belooft een mooi jaar te worden waar wij onder meer de nieuwe locatie Warnsveld openen en in een tentoonstelling het gedachtengoed van Anton de Kom aan een breed publiek presenteren’, zegt Teus Eenkhoorn.

Gemiddeld 8,5

Bezoekers hebben het Openluchtmuseum in 2021 wederom beloond met gemiddeld een 8,5* Een prachtig cijfer dat laat zien dat het publiek het museum en de activiteiten die worden georganiseerd enorm waarderen, ook in de huidige situatie met de coronamaatregelen die van kracht zijn. En het museum blijft Kidsproof. De Museuminspecteurs -kinderen tot en met 12 jaar- gaven het Openluchtmuseum een 8,7 waarmee het museum één van de 65 meest kindvriendelijke musea in Nederland is.

2022 - Hoe vrij ben jij?

2022 staat in het Openluchtmuseum in het teken van vrijheid. Onder de titel Hoe vrij ben jij? Vrijheid toen en nu, toont het museum verhalen van mensen die vertellen wat vrijheid voor hen inhoudt, uit het verleden en het heden. Het programma daagt uit om na te denken over wat vrijheid betekent, op persoonlijk niveau maar ook voor de samenleving als geheel. Vanaf 26 maart 2022 is de tentoonstelling Anton de Kom – schrijver, strijder, wegbereider te zien. De in Suriname geboren Anton de Kom (1898 – 1945) was een antikoloniaal denker, schrijver, dichter, mensenrechtenactivist en verzetsstrijder. In deze co-creatie met de Surinaamse kunstenaar Ken Doorson presenteert het Openluchtmuseum De Kom en zijn gedachtegoed, dat nog altijd actueel is. In het Groene Kruisgebouw tonen we de kwetsbare balans tussen vrijheid en onvrijheid. Wat hebben historische vaccinatiecampagnes ons opgeleverd? Ook in het verleden was er protest. Hoe vrij ben je om zelf te kiezen of je je laat inenten? En wat betekent jouw keuze voor een ander?

Locatie Warnsveld

In 2022 wordt locatie Warnsveld geopend. Een vakantiehuis gebouwd in 1936 door de van oorsprong Joodse familie Gies en waar vanaf de Kristallnacht in 1938 tot aan het eind van de Tweede Wereldoorlog onderduikers verborgen hebben gezeten. In Warnsveld vertellen we de verhalen van onderduikers, vluchtelingen en verzetsmensen.

Vrijheid is feest

Vrijheid is ook simpelweg feest! In ons familieprogramma besteden we uitgebreid aandacht aan de rijke traditie van vrijheidsfeesten in Nederland. Denk aan Bevrijdingsdag, Keti Koti en ontzettingsfeesten die teruggaan tot de Tachtigjarige Oorlog. Jong en oud dompelen zich onder in verschillende vrijheidsfeesten die we in Nederland vieren.

Helaas is het Openluchtmuseum momenteel weer gesloten i.v.m. een lockdown. Het museum is wel online te bezoeken bekijk daar onze video's, artikelen en bijzondere items uit de collectie.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!