Nationale Oldtimerdag: ‘De innovatie van vandaag is de historie van morgen’ Nationale Oldtimerdag: ‘De innovatie van vandaag is de historie van morgen’
Back Back Nieuws

Nationale Oldtimerdag: ‘De innovatie van vandaag is de historie van morgen’

23 mei 2022

Tijdens de komende 36e editie van de Nationale Oldtimerdag op zondag 19 juni a.s. op de Bataviaboulevard in Lelystad schenkt de organisatie aandacht aan vernieuwende initiatieven in de automobielontwikkeling. Een blik in de toekomst onder het veelzeggende motto ‘De innovatie van vandaag is de historie van morgen’. In voorgaande edities waren daarbij onder meer de zonneauto van de TU Delft en de waterstofauto van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen te gast.

Ditmaal is een team van enthousiaste en geïnspireerde studenten van de TU Eindhoven aanwezig die onder de naam ‘TU Ecomotive’ ruim twee jaar hebben gewerkt aan het ontwerp en de constructie van een auto die bijna geheel is opgebouwd uit gerecyclede materialen. Daarvoor werden onder meer PET-flessen, huishoudelijk- en bouwafval, plastic opgevist uit de oceanen en gebruikte verpakkingsmaterialen gebruikt. Ook hergebruik van kunststoffen uit ingeleverd speelgoed, televisietoestellen en keukenmateriaal werden benut. Uit dit geslaagde studieproject werd aangetoond dat afvalmateriaal benut kan worden als grondstof voor de auto-industrie. Nieuwe elementen zijn o.a. de pedalen, het stuur en de benodigde elektronica.

Voor de carrosserie en de bekleding werd gebruik gemaakt van o.a. vlas, kokosvezels en paardenhaar. De banden werden gemaakt van recycling van gebruikte autobanden. De charmante en sportief ogende automobiel onder de merknaam ‘Luca’ heeft twee elektrische motoren, een bereik van 220 km en een snelheid van 90 km per uur. De auto kreeg haar gele kleur door een wrap van een sterke en gekleurde folie, die verwijderd en vervangen kan worden. Een enorme besparing op het gebruikelijke spuitwerk van een autocarrosserie.

Toekomst van het vervoer

'Het is een uitdaging aan studenten en auto-ontwerpers om zich in te zetten voor de toekomst van het vervoer van personen en goederen. De auto, in welke vorm dan ook, is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Naast het presenteren van de automobielgeschiedenis als ‘Erfgoed dat beweegt’ is inspiratie een belangrijk element in de toekomstvisie van de automobielwereld. Daar willen we een steentje aan bijdragen', zegt de organisatie van het grootste eendaagse en gratis toegankelijke oldtimerevenement in de Benelux.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!