Back Back Nieuws

Musicalster Ute Lemper naar Nederland

14 december 2006
Ze heeft de uitstraling van Greta Garbo en Marlene Dietrich en staat bekend als de meest opmerkelijke musicalster sinds decennia. Ze wordt door haar fans gekoesterd om haar onnavolgbare vertolkingen van Kurt Weill, treedt op met de beste symfonieorkesten en is te zien in de meest exclusieve clubs. Ze zong in Cats, zong in Cabaret in Parijs en won daar een Molière Award. Daarna zette ze haar zegetocht voort in Londen, waar ze in 1998 een Olivier Award als beste actrice mee naar huis nam voor haar rol van Velma Kelly in Chicago, een rol die zij kort daarop zeer succesvol vertolkte op Broadway.

De Duitse zangeres en theaterdiva Ute Lemper blinkt uit in bijna bovenmenselijke veelzijdigheid. Ute Lemper is na lange afwezigheid weer in Nederland te bewonderen. Van
9 t/m 15 april exclusief in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Groningen en Eindhoven.

Na jarenlange afwezigheid komt Ute Lemper kort naar Nederland met het avondvullende programma Voyage. Begeleid door haar vaste ensemble met vier topmuzikanten zingt zij een rijk en veelkleurig programma, met chansons van Brecht, Brel en Piaf, met tango van Piazzolla, Hongaarse, Joodse en Arabische traditionals en eigen composities. Typisch de samenstelling van een programma waarmee Ute Lemper het publiek aan haar lippen krijgt en de muziekpers in bewondering achterlaat.

Het blijkt niet makkelijk om haar intrigerend complexe kunstenaarschap in woorden te vangen. Een willekeurige greep uit de kwalificaties waarmee ze wordt samengevat: ‘zeldzaam allure’, ‘onweerstaanbare glamour’, ‘volkomen vanzelfsprekend’, ‘hartveroverend spontaan’ en ‘integer en authentiek’.
Ute Lemper, standplaats New York, verwoordt haar artistieke drijfveer als volgt. “Ik adem en leef bij voorkeur in centra van chaos en beweging. Het verlangen naar harmonie en de zoektocht naar spirituele vrijheid leeft in de verhalen die ik met mijn programma’s vertel.” Ute Lempers streven naar vrijheid uit zich in grensverleggende theaterconcerten. Ze weet conventies te ontstijgen door met bijna bezeten toewijding en perfectionisme te zoeken naar nieuwe invalshoeken. Haar platenmaatschappij bezorgt zij nachtmerries door maandenlang te schaven aan een cd, totdat de sfeer van elk nummer perfect getroffen is. Niet zonder resultaat. Elk album van haar hand geldt als een artistiek statement van de hoogste importantie. Haar prijzenkast puilt uit met prestigieuze onderscheidingen.

Voor meerdere kunstenaars was Ute Lemper een inspirerende muze. De cultregisseurs Peter Greenaway en Robert Altman lieten haar verschijnen op het witte doek. Rogers Waters, Elvis Costello, Tom Waits en Philip Glass klommen voor haar in de pen. De wereldberoemde choreograaf Maurice Béjart creëerde speciaal voor haar een ballet. Het moge duidelijk zijn: Ute Lemper is een wereldster.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!