Back Back Nieuws

Musical Annie voor doven en slechthorenden

11 december 2006
De Efteling organiseert op zaterdag 10 februari 2007 (om 12.00 uur) een speciale voorstelling voor doven en slechthorenden van de musical Annie. De voorstelling wordt door twee gebarentaaltolken vertaald in de Nederlandse Gebarentaal. De musical Annie is de derde musical op rij die wordt vertolkt in het Efteling Theater. De Kleine Zeemeermin (2005) en TiTaTovenaar (2006) ontvingen eerder positieve reacties.

Het Efteling Theater is toegerust met speciale voorzieningen voor gehandicapten. Speciale maatregelen zoals rolstoelplaatsen en een infrarood systeem met koptelefoons en ontvangers met inductielussen zorgen ervoor dat mensen met een handicap en/of verminderd gehoor de voorstellingen kunnen bezoeken. Om doven en slechthorenden extra tegemoet te komen, heeft de Efteling dit jaar opnieuw samenwerking gezocht met de twee doventolken die eerder TiTaTovenaar en De Kleine Zeemeermin vertolkten.

Intensieve voorbereiding
De vertolking van een musical vergt veel voorbereiding. De tolken bekijken de voorstelling meerdere malen en bestuderen het script uitvoerig. Daarnaast hebben ze gesprekken met de makers van de musical en beluisteren ze de liedjes. Dan pas kunnen ze de rollen verdelen en bepalen hoe ze de musical het beste kunnen vertolken.

De tolken moeten oplossingen zoeken om grappige woordspelingen te vertalen in de Nederlandse Gebarentaal. Bij de vertolking van het gesproken of gezongen woord nemen lichaamshouding en mimiek de functie van intonatie over. Daarom staan de tolken tijdens de voorstelling op een centrale plek voor het podium zodat ze goed zichtbaar zijn.

Voorstelling bijwonen
In het voorste gedeelte van de theaterzaal zijn 200 plaatsen gereserveerd waar doven en slechthorenden plaats kunnen nemen. Zij hebben daar goed zicht op de doventolken. Wie gebruik maakt van het infrarode systeem met koptelefoon kan overal in de zaal plaatsnemen.

Doven en slechthorenden kunnen deze familiemusical tegen het gehandicaptentarief van € 27,50 bezoeken. Dit tarief geldt ook voor één begeleider per persoon. Overige gezinsleden en andere bezoekers betalen € 30,- per kaartje (1e rang). Bij reservering moet aangegeven worden of zij gebruik wensen te maken van de tolkservice of van het infrarode systeem met koptelefoons. Reserveren kan via 0900 – 0161 (€ 0,25 p.m.) of via www.efteling.com waar een speciaal reserveringsformulier geplaatst is. (De reserveringskosten bedragen € 2,65 per kaartje).

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!