Museon-Omniversum: impactcenter in dienst van onze planeetMuseon-Omniversum: impactcenter in dienst van onze planeet
Back Back Nieuws

Museon-Omniversum: impactcenter in dienst van onze planeet

13 december 2022

Wanneer twee vooraanstaande beziens- en bezoekwaardigheden van Den Haag de krachten bundelen, dan kan die samenwerking alleen maar een meerwaarde opleveren voor bezoekers. Vandaar dat Museon en Omniversum besloten om zich in 2021 te verenigen in One Planet als hét impactcentrum waar de mens, de aarde en duurzame ontwikkeling centraal staan. Juliëtte Suurland vertelt graag over die meerwaarde.

Het Museon, het Museum voor het Onderwijs, bestaat al sinds 1904 en is tegenwoordig veel meer dan een plek waar cultuur, wetenschap en onderwijs hand in hand gaan. Het Omniversum, gelegen naast het Museon, is een grootbeeldfilmtheater met een scherm als een halve bol waardoor het publiek als het ware in de film wordt ondergedompeld. 

Een geavanceerd geluidssysteem produceert hoorbare signalen, maar ook extra lage tonen die met name voelbaar zijn. ‘Aangezien de onderwerpen van de films naadloos aansluiten bij de exposities, is de fusie tot Museon-Omniversum niet meer dan logisch,’ begint Juliëtte Suurland, Coördinator Sales & Events.

Duurzaam ondernemerschap
De zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties vormen de leidraad van alles wat in Museon-Omniversum plaatsvindt. Museon-Omniversum onderscheidt zich met duurzaam ondernemerschap, door een combinatie van eventorganisatie en de tentoonstellingen en films in One Planet. ‘Wij hechten veel waarde aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en zijn in het bezit van een Green Key Gold-certificering. Als SDG House richten wij ons proactief op het mogelijk maken van een leefbare toekomst voor ons allemaal. Dit doen we in onze programmering én bedrijfsvoering. Juist daarom is Museon-Omniversum geschikt voor evenementen rondom dit thema’, vertelt Juliëtte.

Compleet digitaal programma

‘Veel organisaties waarderen onze instelling en uitgangspunten’, benadrukt Juliëtte. ‘We zijn daarom ook erg trots dat wij in februari 2022 de Nationale Conferentie Circulaire Economie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, BEEAgency en LUSTR mochten hosten. Het was een compleet digitaal programma, waarbij een enorme redactie en logistiek rondom het plenaire programma en de vele deelsessies kwam kijken. Voor ons betekende het een studio vol met techniek voor de live-event organisatie en digitale projecties. De grote zaal had een dynamische opstelling voor het plenaire programma en in de subzalen van het museumgebouw werden diverse subsessies gelivestreamd. De heerlijke en eveneens duurzame catering maakte zowel onze gasten in de studio als de crew heel blij!’

Maatwerk

‘Omdat iedere organisatie anders is en specifieke wensen heeft, adviseren wij opdrachtgevers graag over de vele mogelijkheden en bieden maatwerk om je bijeenkomst tot een succes te maken’, vervolgt Juliëtte. ‘Of het nu gaat om een symposium met workshops in onze museale ruimtes of om een dag voor medewerkers en hun familie. Er is altijd wel een thema te vinden dat aansluit bij het doel van je evenement. Iedere bijeenkomst verdient de juiste aandacht. Wij denken graag met je mee en bieden diverse inspiratieprogramma’s en (speed)tours. Een bezoek aan (een deel van) onze unieke interactieve tentoonstelling kan de rode draad vormen in je programma. Er zijn interessante tijdelijke tentoonstellingen en ook de adembenemende grootbeeldfilms over natuur, cultuur en wetenschap kunnen onlosmakelijk onderdeel uitmaken van je evenement.’

Hoopgevende innovaties

In Museon-Omniversum maak je kennis met slimme en hoopgevende oplossingen voor een duurzame toekomst, wat de noodzaak om actie te ondernemen aangeeft. ‘Gezien de aard van dit onderdeel werken we nauw samen met externe partijen, bedrijven, ngo’s en startups. Ontwerpers, onderzoekers en ondernemers tonen hun creatieve initiatieven. We bieden graag een podium aan hoopgevende innovaties waardoor de wereld eerlijker wordt en leefbaar blijft. Bezoekers kunnen zelf aan de slag gaan en ontdekken hoe je zelf impact kunt maken. We noemen ons dan ook graag een impactcenter. Museon-Omniversum biedt een omgeving die inspireert en ieders nieuwsgierigheid, verbeelding en creativiteit stimuleert, maar kom het vooral zelf ervaren!’, besluit Juliëtte.

‘We bieden een omgeving die inspireert en ieders nieuwsgierigheid, verbeelding en creativiteit stimuleert.’

 

Tekst: Rob van Hilten

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!