Museon-Omniversum is een duurzaam en actueel impactcenterMuseon-Omniversum is een duurzaam en actueel impactcenter
Back Back Locaties

Museon-Omniversum is een duurzaam en actueel impactcenter

30 maart 2022

Museon en Omniversum, twee Haagse iconen op het gebied van leerzaam en educatief entertainment, hebben per 1 januari 2022 hun krachten gebundeld. Met hun gedeelde visie en missie verenigen zij zich in One Planet als hét centrum waar de mens, de aarde en duurzame ontwikkeling centraal staan. ‘One Planet is een grote verzamelnaam voor drie onderdelen om te bezoeken, elk uniek en met een eigen karakter’, vertelt Sales & Events coördinator Juliëtte Suurland enthousiast.

One Planet Dome

Bij One Planet draait alles om de aarde, de mens en duurzame ontwikkeling. Museon-Omniversum toont in drie verschillende delen van het gemeenschappelijke gebouwencomplex een diversiteit aan informatie. Juliëtte Suurland: ‘In het gebouw van Omniversum bevindt zich One Planet Dome. In dit unieke koepeltheater bekijk je adembenemende grootbeeldfilms over natuur, cultuur en wetenschap. Op een scherm zo groot als een half voetbalveld in de vorm van een halve bol, zie je hoe prachtig de aarde is en wat we samen kunnen doen om dat zo te houden. Met filmbeelden overal om je heen, lijkt het alsof je er zelf bij bent en in zit.’

One Planet Expo

Bij One Planet Expo, de permanente expositie die de 17 SDG’s (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties als leidraad heeft, leren bezoekers alles over die 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen. ‘De VN willen deze 17 doelen vóór 2030 bereikt hebben om van de aarde een betere plek te maken. Door games, museale objecten, beeld en tekst doe je als bezoeker veel kennis op over de verschillende aspecten per doel. Dit onderdeel is voor een zakelijke bezoeker ook zeer interessant. Wanneer je een zaal huurt, kun je hier bijvoorbeeld in break-outs een bezoek aan deze expositie brengen', vervolgt Juliëtte Suurland.

One Planet NOW!

Op het dynamische One Planet NOW! maak je kennis met de slimste oplossingen voor een duurzame toekomst, zoals verantwoord shoppen, planet-proof koken en bio-based bouwen. ‘One Planet Now was eerst One Planet Festival,’ vervolgt Suurland. ‘Maar met One Planet NOW! geven we de noodzaak aan om actie te ondernemen. One Planet NOW! bevindt zich op de begane grond en heeft wel een festivalachtige uitstraling. Het bestaat uit vijf tijdelijke exposities over onderwerpen die ons dagelijks bezighouden. In verschillende area’s zie je hoe je met bepaalde onderwerpen kunt verduurzamen. Ook hier komen de SDG’s weer voorbij. Gezien de aard van dit onderdeel werken we nauw samen met externe partijen, bedrijven, ngo’s en startups. Omdat we alles zelf doen, kunnen we de actualiteit behouden en zelf zaken snel aanpassen. Ontwerpers, onderzoekers en ondernemers tonen hun creatieve initiatieven. Zo hebben we nu een algenbar, maar ook sport-en-spelelementen, omdat bewegen belangrijk is voor de mens. Je vindt er nu wat over duurzaam bouwen, wonen in tiny houses, waarbij we graag een podium bieden aan hoopgevende innovaties waardoor de wereld eerlijker wordt en leefbaar blijft. Er is van alles te zien en te doen, voor jong én oud. Bezoekers kunnen zelf aan de slag gaan en ontdekken hoe je zelf impact kunt maken! We noemen ons dat ook graag een impactcenter.’

Divers zaalaanbod

Museon-Omniversum beschikt over diverse vergaderruimtes, waaronder twee grote zalen met een uitstekende akoestiek in het souterrain, bij uitstek geschikt voor plenaire sessies. ‘Bij ieder evenement kan een bezoek aan Museon-Omniversum onderdeel van het arrangement uitmaken. We laten hier alles over de aarde op een positieve manier zien, in plaats van met het vingertje te wijzen. Zo geven we iedere deelnemer de gelegenheid de exposities te bezoeken. De deelnemers komen voor een evenement, maar gaan op ook een andere manier geïnspireerd weg. Museon-Omniversum kan alles om je event heen zo faciliteren dat het aansluit bij waar wij voor staan. Het doet altijd wel wat met mensen,’ besluit Juliëtte Suurland positief.

Op woensdag 20 april wordt het nieuwe Museon-Omniversum officieel geopend.

Door > Rob van Hilten

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!