Back Back Nieuws

Musea en hospitality slaan handen ineen tijdens 400 jaar grachten

29 december 2012
In 2013 is het feest in Amsterdam. Niet in de laatste plaats omdat de grachtengordel dan 400 jaar bestaat. Reden voor diverse hotels, restaurants en musea gelegen aan de gracht om een uniek samenwerkingsverband aan te gaan. De partners van het ‘Amsterdam Canal District 2013’ bieden de bezoekers unieke arrangementen aan met alles wat dit stadsdeel te bieden heeft.

Thematische menu's
In de diverse musea aan de gracht komt de bezoeker alles te weten over het ontstaan en het leven aan de gracht door de eeuwen heen. De deelnemende restaurants serveren thematische menu’s en bijzondere gerechten. Vervoer vindt zoveel mogelijk plaats over het water. Een overnachting in een historisch grachtenpand maakt de grachtenbeleving compleet.

Dynamisch erfgoed van Wereldformaat
Na vier eeuwen is de Amsterdamse grachtengordel nog altijd even levendig als in het verleden. Net als vroeger is het een belangrijke vestingplaats voor ondernemers, bankiers en creatief talent. Maar de grachtengordel is tevens een populaire bestemming voor cultureel en culinair vermaak, zowel voor toeristen als Amsterdammers. Deze combinatie van behoud en vernieuwing maakt de Amsterdamse grachtengordel tot dynamisch erfgoed van Wereldformaat. Een erkenning die in 2010 door UNESCO met plaatsing op de Werelderfgoedlijst werd bekrachtigd.

Arrangementen
De restaurants, hotels en musea erkennen dit bijzondere karakter van de Amsterdamse grachten en willen dit in het kader van het jubileumjaar gezamenlijk uitdragen. Door het aanbieden van deze arrangementen willen de ondernemers en musea aantonen dat de grachtengordel geen verstild openluchtmuseum is, maar juist het bruisende hart van Amsterdam.

400 jaar grachten
In 1613 werd begonnen met de aanleg van de Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Dit project zou uitgroeien tot de grootste stadsuitbreiding van het 17e-eeuwse Europa. De uitbreiding vond plaats in twee fases. De eerste uitbreiding (de derde uitleg) bestreek het gebied tussen de Brouwersgracht en Leidsegracht. Vanaf circa 1662 werden de grachten doorgetrokken richting de Amstel.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!