Minister Van Engelshoven lanceert Cultuurexplosie.nuMinister Van Engelshoven lanceert Cultuurexplosie.nu
Back Back Nieuws

Minister Van Engelshoven lanceert Cultuurexplosie.nu

02 november 2021

De minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen (OCW), Ingrid van Engelshoven, heeft vanmiddag de website Cultuurexplosie.nu gelanceerd. Dat deed ze in Jeugdtheater De Krakeling in Cultuurdorp Westergas in Amsterdam, tijdens een speciale talkshow onder leiding van Manoushka Zeegelaar Breeveld. Cultuurexplosie.nu, bedacht op initiatief van NORMA, richt zich op de bekendmaking aan het publiek van projecten die mede mogelijk zijn gemaakt door de subsidie uit het steunfonds rechtensector. Tijdens de talkshow werden optredens verzorgd door Eva van Manen en Joost Spijkers, die gebruik hebben gemaakt van het steunfonds.

Subsidie

Door de coronamaatregelen moesten podia en bioscopen sluiten of waren nog maar beperkt open, werden tentoonstellingen afgelast en publicaties uitgesteld. Makers konden hun werk meer dan een jaar niet of nauwelijks tonen aan publiek. Gelukkig konden muzikanten, schrijvers, acteurs, kunstenaars en regisseurs bijzondere dingen blijven maken met hulp van de subsidie die door de minister van OCW is verleend aan het Steunfonds Rechtensector van de Federatie Auteursrechtbelangen.

Ruimte voor kunst

Nu de samenleving langzaam weer opengaat, kan al dit nieuwe werk eindelijk van de plank worden gehaald. Cultuurexplosie.nu biedt daarbij ruimte aan kunst in de breedste zin van het woord: van beeldende kunst en fotografie tot muziek, van voorstellingen tot literatuur en journalistiek, film- en tv-producties. Verschillende projecten worden weer getoond aan het grote publiek in musea, boekhandels, poppodia, schouwburgen, bioscopen en andere culturele instellingen. Cultuurexplosie.nu zal de komende jaren alleen maar groeien. De honderden projecten die worden gerealiseerd, worden op de site bekend gemaakt. Via de website kan een gratis abonnement worden genomen op "cultuurshots" met wekelijks nieuwe projecten die voor het publiek beschikbaar zijn.

Creatieve, vaardige en wendbare sector

Minister van Engelshoven: ‘Wat mooi om op deze nieuwe website te kunnen zien waar het geld uit het steunfonds rechtensector naar toe is gegaan. En wat fijn dat het creatieve proces van de makers door heeft kunnen gaan. Cultuurexplosie.nu laat zien dat we een creatieve, vaardige en wendbare sector hebben. Ik ben blij dat we hebben kunnen bijdragen aan het behoud van al dit mooie werk.’

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!