Mini ss Rotterdam opent groots jubileumjaarMini ss Rotterdam opent groots jubileumjaar
Back Back Nieuws

Mini ss Rotterdam opent groots jubileumjaar

28 februari 2018

Het ss Rotterdam is sinds 1965 te bewonderen in Madurodam. Deze maand is dit schaalmodel opnieuw te water gelaten na een periode van restauratie. Na drie maanden hard werken is het schip op bijzondere wijze teruggeplaatst op haar vaste plek: in het kielzog van de Holland-Amerika Lijn, te midden van de Rotterdamse haven in Madurodam. Het terugplaatsen was een symbolische aangelegenheid want dit jaar viert het ss Rotterdam haar 60-jarig jubileum. 2018 is het jaar waarin het ss Rotterdam zelf op 13 september aaanstaande precies 60 jaar geleden te water is gelaten bij de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij op Heijplaat. Met de tewaterlating van deze bijzondere maquette start het jubileumjaar van het ss Rotterdam in Madurodam.

Varend pronkstuk in Madurodam

Het ss Rotterdam is met haar 1,15 meter breed, 2 meter hoog en maar liefst 9,13 meter lang één van de pronkstukken uit de geschiedenis van Madurodam te noemen. Het themapark laat al 65 jaar zien waar een klein land groot in is en het ss Rotterdam is zo’n verhaal uit de geschiedenis van Nederland dat een plek verdient in het Haagse park. Het is het grootste passagiersschip dat ooit in Nederland werd gebouwd. Niet voor niets is het ss Rotterdam nog altijd het voormalig vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn. Het schip wordt bovendien gezien als ‘het schip van morgen…reeds vandaag’.

Het schip, geheel vervaardigd uit aluminium, siert al sinds 1965 de binnenwateren van het Haagse themapark. In de jaren ‘60 is het ss Rotterdam tot op de millimeter nauwkeurig en vanaf de originele bouwtekening nagemaakt, alleen dan in schaal 1:25. Uniek aan het schaalmodel is dat het schip in Madurodam nog altijd 'varend' is, net als de grote zus in Rotterdam dat ook altijd is geweest.

Knap staaltje vakmanschap

Ondanks de 53 levensjaren verkeerde het schip in de basis nog altijd in prima conditie, mede dankzij de twee onderhoudsbeurten die het ss Rotterdam eerder onderging. Om het vlaggenschip in optima forma te houden, krijgt het iedere vijftien tot twintig jaar een onderhoudsbeurt. Omdat het schip zo’n 725 kilogram weegt, was ook nu vooral het vervoer vanuit de haven van Madurodam naar het atelier en terug een grote uitdaging.

In drie maanden tijd hebben de medewerkers uit het atelier van Madurodam ervoor gezorgd dat het ss Rotterdam ook de komende jaren kan stralen. Zo is het schip voorzien van een volledig nieuwe laklaag. Vooral het schuren en plamuren was een tijdrovende klus, omdat medewerkers hiervoor in de romp van het schip moesten kruipen. Naast een nieuwe lak- en vernislaag zijn er ook nieuwe ramen geplaatst en kunnen de opvarenden inmiddels genieten van een gloednieuw zwembad.


Over Madurodam

Madurodam, in 1952 opgericht als levende herinnering aan oorlogsheld George Maduro én als fondsenwerver voor het goede doel, wil bezoekers inspireren met grote verhalen over Nederland. Via miniaturen, doe-dingen én indoor attracties ontdekken bezoekers van de grootste publiekstrekker van Den Haag waar een klein land groot in is. Madurodam vertelt de waargebeurde verhalen over Nederlandse helden en hoogtepunten. Verhalen over vrijheidsdrang en daadkracht. Het themapark verbindt op die manier verleden en heden, én investeert in de toekomst.

Jaarlijks schenkt Madurodam haar opbrengsten aan projecten die kinderen inspireren een goed mens te zijn. En hen stimuleren om verbinding te maken met andere mensen, ongeacht leeftijd of achtergrond, om zo Nederland samen mooier te maken. Door als kind er ook op kleine schaal voor mensen in je omgeving te zijn, ben je van grote betekenis voor de samenleving. Sinds 1952 keerde Madurodam bijna 34 miljoen euro uit aan goede doelen, jaarlijks tussen de 600.000 en 700.000 euro.

Over het ss Rotterdam

Het voormalige vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn is het grootste passagiersschip dat ooit in Nederland werd gebouwd. Na jaren de wereldzeeën te hebben bevaren, ligt het schip daar waar haar roots liggen; in de Rotterdamse haven. Hotel, restaurants, bars, terras, bijzondere congres- en evenementenlocatie, attractie, trouwlocatie, kantoren en meer. Het ss Rotterdam biedt iedere bezoeker en gast al deze mogelijkheden en een unieke ervaring met een werelds uitzicht op de Maas en de skyline van Rotterdam. Het schip is goed bereikbaar en gratis toegankelijk. Het ss Rotterdam is net zoals het Rotterdamse Hotel New York onderdeel van WestCord Hotels.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!