Back Back Nieuws

Microtrends in Nederland

04 maart 2009

Trendwatchers zijn altijd hot, vooral in tijden van economische winter. Het zat dan ook gezellig vol tijdens de presentaties van Adjiedj Bakas' nieuwste boek 'Microtrends in Nederland', afgelopen vrijdag in miniatuurstad Madurodam (www.madurodamevents.nl). Ik ging er ook naartoe, je weet immers maar nooit hoe microtrends zich vertalen naar evenementen.
 
Twee jaar geleden schreef Bakas de bestseller 'Megatrends Nederland' , waarvan er meer dan 100.000 exemplaren zijn verkocht. Ik interviewde Bakas destijds vanuit de invalshoek 'welke invloed hebben die macrotrends op evenementen?' en dat leidde – tot mijn verbazing en vreugde- spontaan tot een spraakwaterval van voorspellingen (zie Events 2007).

[afbeelding niet meer beschikbaar] 

Volgens Bakas zijn er tientallen microtrends (een microtrend is een trend die klein begint en vervolgens breed uitwaaiert) in ontwikkeling die ons leven, wonen, werken, vrijetijdsbesteding, werken, energieverbruik en gezondheid de komende jaren ingrijpend gaan veranderen. Bakas had een heldere kijk op de economische recessie: 'Elke recessie heeft zijn functie. Dood hout wordt weer gekapt en de jeugd, die nooit een tegenslag heeft gekend, leert met beide benen op de grond te staan. Ook komt er een focus op kansen, want een recessie leidt altijd tot vernieuwing. Tijdens de recessie in de jaren '80 ontstonden de pc, de mobiele telefoon en het internet. De komende jaren liggen de kansen in biotechnologie, genetica, alternatieve energie en afvalrecycling."

Super positivo Erik Terpstra, die het eerste exemplaar van 'Microtrends Nederland' in ontvangst mocht nemen, en die een harstochtelijk betoog hield, waarvan het vocht in de ogen begon te prikken, deed zelf ook nog enkele voorspellingen. "De huidige ouderen zijn de kinderen van de inspraakcultuur, en die zullen daarom als eerste oudere generatie hun stem tot op hoge leeftijd laten horen. De vorige crisis voltrok zich in een epoque van de 'zesjes-cultuur'. Laten we er uit leren de jeugd aan te sporen te excelleren." Ik ga intussen mijn gesigneerde exemplaar van Bakas over microtrends doorlezen. Wie weet kom ik er in Events op terug.

 

 

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!