Melkweg zet nieuwe koers door Melkweg zet nieuwe koers door
Back Back Nieuws

Melkweg zet nieuwe koers door

25 oktober 2023

Tijdens het Amsterdam Dance Festival afgelopen weekend werd weer duidelijk dat de Melkweg een festivallocatie bij uitstek is. Het Amsterdamse podium ontving verspreid over vijf dagen meer dan 150 acts en 25.000 bezoekers. Een mooie opmaat naar de drie eigen festivals die het podium de afgelopen weken aankondigde. Zo keert Encore Festival op zaterdag 2 december terug naar Amsterdam met een indoor-editie, staat de Melkweg op zaterdag 3 februari in het teken van een nieuw festival genaamd Kaynaş Club, en krijgt UK r&b- en hiphopfestival Oyster op zaterdag 17 februari een vervolg met een tweede editie.

Met het aantreden van een nieuwe directie, bestaande uit Laura Vogelsang en Djuro Leideritz, kondigde de Melkweg vorig jaar een nieuwe koers aan, met meer ruimte voor festivals. Het podium zet deze koers nu verder door. Het historische pand waarin de Melkweg gevestigd is biedt met haar drie concertzalen, een filmzaal, een expositieruimte en een café veel mogelijkheden voor programmering waarin verschillende kunstdisciplines samenkomen. Bij de verschillende festivals die de Melkweg bedenkt en programmeert krijgt het publiek naast live-optredens ook bijpassende films en exposities aangeboden. Naast de drie eerder genoemde festivals zal er in het voorjaar nog een geheel nieuw punkfestival aan de programmering worden toegevoegd. De aankondiging hiervan vindt plaats in november.

Over de festivals

Op zaterdag 2 december keert Encore Festival na vijf jaar afwezigheid terug met een indoor-editie. Tijdens deze spin-off van de populaire wekelijkse clubnacht Encore zullen in de avonduren alle zalen van het Melkwegpand gevuld zijn met Nederlandse live-acts. In de nacht nemen dj’s het over en kan er gedanst worden op de beste hiphop-, R&B-, afro- en jersey-tracks.

De eerste editie van het nieuwe festival Kaynaş Club staat op zaterdag 3 februari op de agenda. Dit eendaagse festival ontleent zijn naam aan het Turkse woord voor ‘samenkomen’ of ‘vermengen’ en biedt het ideale podium voor een bijzondere samensmelting. Van intrigerende folklore tot de inspiratiebronnen uit omliggende culturen, tijdens Kaynaş Club komen originele composities en herinterpretaties van traditionele melodieën samen in betoverende psychfolk.

Ook de tweede editie van festival Oyster staat diezelfde maand op het programma. Op zaterdag 17 februari staan genres centraal die voort zijn gekomen uit de (buiten)wijken van de grote Britse steden. Liefhebbers van alternative R&B, hiphop, neo-soul, grime, UK garage en electronic zijn hier aan het juiste adres.

Foto: Marc Prodanovic

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!