Meer dan 63.000 aanmeldingen voor proeffestivalsMeer dan 63.000 aanmeldingen voor proeffestivals
Back Back Nieuws

Meer dan 63.000 aanmeldingen voor proeffestivals

17 februari 2021

Al meer dan 63.000 Nederlanders hebben zich aangemeld om deel te nemen aan een van de proeffestivals die volgende maand worden organiseren.

Met proefevenementen, zoals congressen, festivals en theatervoorstellingen met honderden bezoekers, gaat Fieldlab Evenementen onderzoeken of grote evenementen in coronatijd weer veilig kunnen plaatsvinden.

'Dat hadden we niet verwacht'

De belangstelling is enorm, merkte Pieter Lubberts van Fieldlab Evenementen. Die organisatie is een samenwerking van de overheid en de evenementenbranche.

Nadat de data voor de aankomende festivals maandag werden bekendgemaakt, waren er om 19.00 uur 's avonds al 63.000 aanmeldingen. ‘Dat hadden we niet verwacht’, zei Lubberts.

'We moeten kiezen'

Het gaat om twee festivals, op 13 en 14 maart. In Biddinghuizen, op het terrein waar Lowlands normaal wordt gehouden, vinden dan een dancefestival en popfestival plaats waarbij 1500 mensen aanwezig kunnen zijn, verdeeld over groepen van 500 mensen. Veel festivalgangers die zich ervoor hebben aangemeld, zullen dus worden teleurgesteld. ‘We moeten kiezen’, vertelde Lubberts.

Maandag 15 februari organiseerde Fieldlab Evenementen het eerste evenement in het Beatrix Theater in Utrecht. Honderden bezoekers kwamen daar samen voor een congres en hoefden onderling geen afstand te houden. ‘Er is een uitzondering in de wet gemaakt voor deze experimenten’, legde Lubberts uit.

Onderzoek

Wie naar een van de evenementen komt, krijgt voorafgaand een coronatest. Bij binnenkomst moeten gasten hun handen ontsmetten en wordt hun temperatuur gemeten. Ook krijgt iedereen een bewegingssensor.

In het theater werden voor het onderzoek 'bubbels' gecreëerd van groepen mensen. Elke groep had onder meer een eigen ingang en toiletruimte. Ook golden voor bepaalde groepen andere regels. Sommigen moesten een mondkapje dragen, anderen zaten achter een spatscherm. Binnen zes dagen na het evenement doen de aanwezigen opnieuw een coronatest.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!