Back Back Nieuws

Meer dan 500 Europese food en hospitality executives op tweedaags congres

07 februari 2014
Afgelopen dinsdag is de eerste editie van Food Executive Europe afgerond in het MECC in Maastricht. Dit nieuwe, internationaal georiënteerde congres was een initiatief vanuit een drietal organisaties uit de wereld van hospitality, foodservice en catering. Het programma duurde twee dagen en bood het selecte gezelschap deelnemers een uniek scala aan internationale keynote sprekers en trendwatchers binnen deze vakgebieden.

Congres
Initiatiefnemer Charles van Goch kijkt terug op een boven verwachting geslaagd event: ‘Het thema van onze eerste editie was ‘The Agenda for the Future, there is no time to waste’. We hebben getracht om het inhoudelijke programma hier zo veel mogelijk op aan te sluiten. Uit de reacties van de laatste dagen maken we op dat dat gelukt is. Belangrijker is het positieve gevoel en de spirit die bij iedereen leefde. Gelijkgestemden hebben elkaar op internationaal niveau leren kennen, hier zijn weer honderden connecties en zelfs tientallen concrete afspraken uitgekomen. Een mooier compliment kunnen wij ons als organisatie niet voorstellen.’

Programma gesplitst
Op de tweede congres ochtend werd het totaal van meer dan 500 deelnemende executives onderverdeeld over twee programma onderdelen; het algemene programma met focus op marketing en nieuwe technologieën en een aparte sessie voor de Hotellerie executives, de zogenaamde G20 Hotelvision. Een by invitation only sub-evenement wat tegelijkertijd plaats vond. Het thema voor dit hotelprogramma was ‘The Digital Journey: from Customer to Guest to Customer’ en leidde onder andere tot tien waardevolle inzichten voor het digitaal vermarkten van een hotel.

FXE Highlights
In de plenaire zaal werden verschillende presentaties gegeven door internationaal opererende specialisten als Alexander Klöpping (Internet watcher en bekend van De Wereld Draait Door), Professor Jamie Anderson (Management guru volgens The Financial Times) en Gunter Pauli, (auteur van het spraakmakende boek ‘The Blue Economy’).

Alexander Klöpping
Deze jonge ‘Internet BN-er’ gaf een presentatie met inzichten over relevante ontwikkelingen voor de food en hospitality branche. Klöpping gaf onder andere voorbeelden van bedrijven die verantwoordelijk gedrag bij hun klanten stimuleren. Zoals een organisatie met huurauto’s waarbij de auto’s aangeven wat de milieubelasting is door het zien groeien of verpieteren van boompjes.

Een ander groeiend concept is dat van Uber taxi’s die overal te volgen zijn met je smartphone zodat men precies ziet wanneer het vervoer arriveert. Verder liet hij een nieuw soort clipje zien voor op een IPhone, waar men een creditcard door kan halen om gemakkelijk te betalen op internet. Dit heet squareup.com en maakt een onwaarschijnlijk snelle groei door. Klöpping kwam ook met minder leuk nieuws; alle internet bedrijven in Silicon Valley zijn steeds meer big data aan het verzamelen om commercieel in te kunnen spelen op individuele behoeften van mensen. Ook de hospitality branche kan hiermee zijn voordeel doen, al is de vraag hoe lang consumenten dit nog accepteren.

Professor Jamie Anderson
Deze internationale marketing strateeg gaf vooral een aantal parallel inzichten tussen hospitality, foodservice en de muziek en entertainment business. Volgens Anderson is de meest spraakmakende brand van de laatste tien jaar niet Apple of Google maar Lady Gaga met bijvoorbeeld jaarlijks meer dan drie miljard downloads op YouTube. Anderson trok de vergelijking met megaster Madonna die in de jaren ‘80 voorop liep in de switch van audio naar video, toen ze als eerste de video clip serieus nam. Inmiddels is ze door 'Gaga' ingehaald, nu social media en sites als Spotify het spel bepalen. Volgens Anderson gaat tegenwoordig alleen om ‘Customer Engagement’. De belangrijkste ontwikkeling is dat Marketing ooit een activiteit was VOOR  fans of klanten maar dat dit inmiddels verschoven is naar MET fans of klanten. Anderson daagde alle aanwezige Food en Hospitality managers uit met de vraag 'What is your own Gaga strategy?'

Gunter Pauli
De rode draad door de workshop van de welbespraakte Pauli was: 'Do more with what we have'. Pauli gaf een aantal Out of the Box ideeën om bijvoorbeeld laptops aan te drijven met het licht van het kantoor. Of brouwerijen die net als vroeger weer brood gaan bakken met de afvalstoffen van het brouwproces. Op de vraag 'How do communities survive in this globalized market?' werd als voorbeeld de case van het eiland Bonaire aangehaald. Het eiland kampte de laatste jaren met een probleem van teveel geiten die de bodem kaal vraten en een teruglopende koraalstand door een overschot aan zeekraal. Hier werden succesvolle proeven gedaan met het vermalen van het overtollige zeekraal en de geiten bleken dit goed te kunnen eten. Hierna werd er van de geitenmelk consumptie ijs gemaakt onder de naam Goat’s Milk Ice Cream La Loo’s. Met deze case laat Pauli zien hoe men van een probleem een duurzaam business model kan maken. Dus niet kosten besparen maar innoveren.

Vergelijkbaar is een nieuw project om proteïnen te halen uit eitjes van vliegen die uitstekend kunnen dienen als vis- of kippenvoer, waarbij deze weer zorgen voor de proteïnen voor mensen. Of het hergebruiken van koffie afval voor onder andere het kweken van champignons of het produceren van kleding, vloerbedekking en verfproducten. De grote oplossing voor de lange termijn ligt volgens Pauli bij het inspireren van kinderen; laat ze vragen stellen die niet te beantwoorden zijn en maak creatieve geesten van ze.

Fotografie: Bas van Hattum

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!