Back Back Interview

Manon Douwes: ‘Alleen ga je sneller maar samen kom je verder’

21 september 2011

De evenementenbranche blijft een mensenbranche waarin we elkaar inspireren en van elkaar kunnen leren. Maak kennis met de Event Personality van deze week: Manon Douwes, freelance eventmanager

Manon: ‘Doe zelf waar je goed in bent en besteed de rest uit’.

– Wie is Manon Douwes?
Sinds 2009 werk ik met veel passie en enthousiasme als freelance eventmanager. Daarvoor was ik werkzaam als projectmanager bij Xsaga en als eventmanager bij Kia Nederland. Op dit moment werk ik o.a. voor Kia Motors Nederland (Dealermeeting) en Het Parool (Amsterdammer van het Jaar). Daarnaast ben ik getrouwd, moeder van 2 kinderen, Roos en Hugo en zit ik midden in een verhuizing.

– Kort bedrijfsprofiel:
Als freelance eventmanager ondersteun ik bedrijven bij de organisatie van hun evenement wanneer ze handen tekort komen of de creatie en/of realisatie van hun evenement willen uitbesteden. Omdat het vaak gaat om corporate events, waarbij het doorvertalen van de cultuur en kernwaarden van het bedrijf van belang is, werk ik vaak op kantoor bij de opdrachtgever. Dan hoor en zie je veel meer dan een opdrachtgever je kan vertellen.

– Mijn motto:
Alleen ga je sneller maar samen kom je verder. Als freelance eventmanager heb ik gemerkt hoe belangrijk het is om een groot netwerk van creatieven, technici en toeleveranciers te hebben.

– Het mooiste evenement dat ik georganiseerd heb:
Heel cliché, maar ik ben trots op elk evenement waar ik bij betrokken ben geweest. Bij een goed evenement grijpen alle onderdelen in elkaar als een uurwerk. Als dat lukt merk je dat er iets gebeurd met je publiek.

Een van mijn hoogtepunten van de afgelopen twee jaar was de Nederlandse voorronde van het Kia WK 5 tegen 5, een internationaal voetbaltoernooi dat Kia tijdens het WK 2010 organiseerde voor amateur teams. De wedstrijden vonden plaats in de Amsterdam Arena en de winnaar werd afgevaardigd naar het Internationale toernooi in Zuid Afrika. De Nederlandse afvaardiging was zo sterk dat ze daar de wereldtitel pakte.

– Hoe ik de crisis heb overleefd:
Door tegen de stroom in te zwemmen, want ik heb op het hoogtepunt van de crisis besloten om voor mezelf te beginnen. Het bedrijf waar ik voor werkte ging failliet en toen dacht ik: Waarom niet? Zonder crisis was ik op den duur ook wel gaan freelancen, maar had ik die keuze waarschijnlijk pas over een paar jaar gemaakt. Het was hard werken maar ik zou nu precies dezelfde beslissing genomen hebben.

– Ben ik geworden wat ik had willen zijn?
Absoluut. Ik houd van mijn werk, mag voor mooie bedrijven evenementen organiseren, heb een lieve man en twee geweldige kinderen. Wat wil je nog meer?

– Waar ik mijn inspiratie vandaan haal?
Van alles, het kan iets zijn dat ik lees, zie of hoor en waarvan ik vind dat ik het moet onthouden zonder te weten waarvoor.

– Mijn droom:
Ik vind het heerlijk om te dromen, op mijn rapport stond vroeger steevast dat ik altijd zat te dromen. Een hotelletje in het buitenland openen lijkt me fantastisch en als ik ooit de kans krijg om betrokken te zijn bij de organisatie van een EK of WK voetbal dan zal ik daarvoor alles uit mijn handen laten vallen.

– Ik bewonder uit de evenementenbranche:
Ik bewonder veel mensen in de branche van een afstand. Ik heb ‘het vak’ geleerd van Nico Buitendijk en Patrick Roubroeks, twee vakidioten waar ik veel van geleerd heb en waaraan ik veel te danken heb en die daarom een speciaal plekje in mijn hart hebben.

– Mijn gouden tip die ik altijd toepas in mijn vak/tijdens evenementen:
Evenementen zijn doeltreffender als ze ontstaan vanuit de cultuur en de kernwaarden van een merk. Een doordachte beleving vanuit het hart van het merk zorgt ervoor dat evenementen langer in gedachten blijven bij de gasten.

– Deze (publieks)evenementen staan steevast in mijn agenda:
Rollende Keukens, de Parade en sinds ik twee keer meegesleept ben door mijn man ook de concerten van Prince.

– Mijn grootste hobby:
De komende maanden is mijn nieuwe huis mijn grootste hobby. We hebben een oud huis gekocht waar de laatste verbouwing in de jaren 70 heeft plaatsgevonden. Fase 1 wordt dan ook het verwijderen van de schrootjeswanden en schrootjesplafonds…

– Favoriete boek, tijdschrift en tv-programma:
Rupsje Nooit Genoeg, Linda en de Wereld Draait Door.

– Favoriete vakantieland en –stad:
Italië en Frankrijk blijven fantastisch maar als je een keer de kans krijgt dan kan ik Argentinië absoluut aanbevelen. De diversiteit van dat land is zo ongekend groot dat het je blijft verrassen. Stad? Ik houd van Leuven.

– Van deze muziek ga ik helemaal los:
Van alles. Mijn vader draaide op zondag altijd de Beatles, daar kan ik nog steeds heel vrolijk van worden. Maar dat geldt ook voor Vampire Weekend, Prince en ‘Het Foute Uur’ van Q-music.

– De grootste blunder:
Een black out als voice over tijdens een evenement: ik kwam niet meer op de naam van het bedrijf. Gelukkig dachten de gasten dat mijn hapering bij de show hoorde.

– Hoe ‘social media’ ben ik?
Op Hyves en Facebook zul je mij niet vinden. LinkedIn en Twitter gebruik ik zowel zakelijk als privé.

– Over 5 jaar… :
Dan is mijn dochter 9 en mijn zoon 6 en zou ik het fantastisch vinden als we met zijn vieren een wereldreis kunnen maken.

– Wat niemand van mij weet/verwacht:
Dat ik helemaal niet van verhuizen houd, maar intussen alweer voor de 12e keer mijn spullen aan het inpakken ben.

– Wat ik nog graag kwijt wil aan de branche:
Doe zelf waar je goed in bent en besteed de rest uit.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!