Mahler Festival maakt programma in Paviljoen op Museumplein bekendMahler Festival maakt programma in Paviljoen op Museumplein bekend
Back Back Nieuws

Mahler Festival maakt programma in Paviljoen op Museumplein bekend

22 januari 2020

In het kader van het groots opgezette Mahler Festival van Het Concertgebouw, wordt er op het Museumplein een paviljoen gebouwd. Het programma in dit paviljoen is nu bekend. Binnen en buiten dit paviljoen zijn alle Grote Zaal concerten via een livestream verbinding te volgen. Door middel van state of the art-beeld en geluid met o.a. tien verschillende camerastanden krijgen de concerten een extra dimensie.

Gezaghebbende sprekers

Naast de livestreams vinden er in het paviljoen diverse evenementen plaats. Concerttoelichtingen (Mahler Talks), films en documentaires gerelateerd aan Mahler (Mahler @ The Movies), lunchconcerten en lezingen over Mahlers tijd door gezaghebbende sprekers uit verschillende vakgebieden (Mahlers Zeitgeist). In het eerste festivalweekend is er een tweedaags symposium, in samenwerking met de International Gustav Mahler Society Vienna en de Gustav Mahler Stichting Nederland, over de teksten die Mahler gebruikte voor zijn symfonieën en liederen. Op het Museumplein zullen er horecavoorzieningen aanwezig zijn, onder andere een Mahlercafé en diverse eetgelegenheden.

Mahler Documentaires

In opdracht van Het Concertgebouw en mede gefinancierd door de Mahler Foundation, heeft producent MediaLane TV tien korte documentaires gemaakt. Deze bieden achtergrond en context rondom de symfonieën; voor elke symfonie één. De documentaires worden getoond voorafgaand aan de concerten in de Grote Zaal en de livestreams in en om het Mahler Paviljoen.

Mahler voor kinderen

Ook de jongere doelgroep wordt met het werk van Mahler in contact gebracht. Een speciaal lespakket, ‘Mahlers Digitale Klaslokaal’, is in opdracht van Het Concertgebouw door de 123ZING Muziekmethode ontwikkeld. Dit lespakket is voor álle basisscholen in Nederland gratis online toegankelijk. Daarnaast komen begin februari 4.000 schoolkinderen uit groep 7 en 8 de voorstelling Me, Myself en Mahler in Het Concertgebouw zien. In de meivakantie worden in samenwerking met Staatsbosbeheer en Het Nationaal Park de Hoge Veluwe familieconcerten in de natuur georganiseerd getiteld Vreemde Vogels.

Mahler in de stad

Ook andere culturele instellingen in Amsterdam sluiten aan bij het Mahler Festival. In Paradiso, het Rijksmuseum en Theater Bellevue vinden concerten en theatervoorstellingen plaats. In het Mahler Paviljoen organiseert het Van Gogh Museum lezingen over Mahler en tijdgenoten, onder wie Gustav Klimt en Oskar Kokoschka. Het Rijksmuseum richt een speciaal kabinet in onder de titel ‘Mahler and his Dutch friends’ waar o.a. foto’s uit de nalatenschap van de componist Alphons Diepenbrock tentoon worden gesteld. Hiermee wordt de speciale band tussen Mahler, Mengelberg en andere Nederlandse vrienden uitgelicht.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!