Back Back Nieuws

Madurodam viert 100e verjaardag George Maduro

19 juli 2016
Madurodam heeft 15 juli 2016 de 100ste geboortedag van haar naamgever uitgebreid gevierd. Op deze feestelijke bijeenkomst waren honderden genodigden aanwezig. Het verhaal van de moedige oorlogsheld George Maduro en naamgever van Madurodam is vanaf nu te zien in een nieuw gebouwd theater in het park. Zijn leven staat beschreven in een eigen biografie en op het plein voor Madurodam staat een monument ter nagedachtenis aan deze bijzondere man uit Curaçao. George Maduro is definitief uit de vergetelheid gehaald. Onder de genodigden waren vele familieleden van George Maduro, Marco Kroon, drager van de Militaire Willem-Orde, voormalig minister van Antilliaanse zaken Ernst Hirsch Ballin, wethouders Revis en Baldewsingh van Den Haag en de gevolmachtigde minister van Curaçao mevrouw Wiels.

Militaire Willems-Orde
Kolonel Hans van Dalen vertelde het aangrijpende verhaal van de slag om Villa Dorrepaal aan de Vliet in Leidschendam-Voorburg. George Maduro leidde daar in de Meidagen van 1940 op heldhaftige wijze de aanval op de Villa. Voor zijn moed tijdens deze veldslag is Maduro na de Tweede Wereldoorlog postuum geridderd met een Militaire Willems-Orde. Majoor Marco Kroon, zelf ook dragen van de Militaire Willems-Orde, overhandigde de versierselen, die horen bij deze hoogste militaire onderscheiding, aan de familie van George Maduro. De versierselen worden vanaf vandaag permanent tentoon gesteld in Madurodam.

Monument en biografie
Naast het militair ceremonieel is George Maduro geëerd met de onthulling van een monument en biografie. Het monument gemaakt door kunstenaar Jikke van Loon bestaat uit twee beelden. Het ene beeld portretteert de 10-jarige George Maduro, nonchalant tegen een boom geleund. Dit kleinere beeld van de jonge George staat tegenover het grotere beeld van de volwassen Maduro in zijn huzarenuniform. Het monument heeft een prominente plaats op het voorplein van Madurodam, het George Maduroplein. Madurodam schenkt dit beeld aan de stad Den Haag.

Auteur Kathleen Brandt-Carey overhandigde het eerste exemplaar van de biografie over George Maduro, getiteld “Ridder zonder Vrees of Blaam”, aan George Maduro Alvares Correa, een neef van George Maduro. De biografie is te koop in de boekhandel, via bol.com en in Madurodam en is verschenen in het Nederlands en in het Engels.

Film over George Maduro
George Maduro is vanaf nu op vele manieren aanwezig in het park. Direct na binnenkomst zien bezoekers het huis waar hij 100 geleden werd geboren in een tropische ambiance. Even verderop is het nieuwe theater gebouwd. Op een 5 meter hoog 180 graden panorama-scherm is een film over zijn indrukwekkende leven te zien. Gasten van Madurodam worden vanaf nu dus direct bij binnenkomst meegenomen in het moedige en intrigerende levensverhaal van George Maduro.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!