Lucca Summer Festival: grootheden in een piepklein stadjeLucca Summer Festival: grootheden in een piepklein stadje
Back Back Nieuws

Lucca Summer Festival: grootheden in een piepklein stadje

02 december 2020

Het is moeilijk voor te stellen, maar het piepkleine vestingstadje Lucca in Toscane is jaarlijks het decor voor optredens van de grootste artiesten ter wereld. Op het kleine plein in het midden van de stad gaven giganten als Sting, Green Day, George Michael en Ennio Morricone acte de présence. De historie van het festival is indrukwekkend.

Even wegdromen

Nu zijn de festivals even ver weg, maar onwillekeurig wil je nog wel eens wegdromen. Tegenover alle dagelijkse stress en sleur, werk, het huishouden, de belasting, het nog maar eens vergelijken van autoverzekeringen en energieleveranciers, is dit misschien een inspirerend verhaal. Het is in ieder geval bijzonder.

Pleintje

Misschien heb je in Toscane de billboards wel eens zien staan: een hele lijst grote namen uit de muziekwereld die optreden onder de noemer 'Lucca Summer Festival. 'Dat zal wel ergens op een grasveld tussen de heuvels zijn', denk je dan. Maar nee. Het Piazza Napoleone in het Etruskische vestingstadje Lucca is jaarlijks de plek waar artiesten optreden die in Nederland makkelijk twee keer de Ziggo Dome vullen. Hoe? Geen idee! Lucca staat bekend als rijke stad, maar de ticketprijzen zijn niet aangepast aan de grootte van de artiest en/of de capaciteit van het plein. Het Piazza Napoleone dat, als je er een podium, backstage, parkeerruimte voor vrachtwagens en tourbus, barren en tribunes op visualiseert, opeens verandert in een pleintje. Een heel stuk kleiner dan de Grote Markt in Haarlem of het Vrijthof in Maastricht.

Grote namen

Sterker nog, die tickets zijn eigenlijk spotgoedkoop als je ze vergelijkt met concerten van dezelfde artiesten in Nederland. Wellicht passen boekingsbureaus de artiestengages aan aan de economie van een land. Maar dan nog is 40 euro voor een intiem concert van bijvoorbeeld Alanis Morissette, Queens Of The Stone Age, Green Day of Nick Cave & The Bad Seeds een schijntje. En om meteen maar een aantal andere grote namen te noemen: Erykah Badu, Imagine Dragons, Robbie Williams, Macklemore & Ryan Lewis, Elbow, Take That: ze stonden er allemaal!

Wie weet, in 2021...

Het is misschien een mooie manier om inspiratie op te doen voor concerten in je eigen stad. Aankleding, sfeer, locatie en natuurlijk de Italiaanse catering: dit wil je naar Nederland halen! Wie weet, in 2021, de editie waarvoor o.a. Paul McCartney, Liam Gallagher en Celine Dion al zijn vastgelegd, pak je met wat collega's het vliegtuig naar Pisa (ook goedkoop) en ben je erbij. Natuurlijk is dat op dit moment even afwachten. En waarschijnlijk kun je de artiesten die op Lucca Summer Festival speelden, zelf nooit boeken. Maar dromen is nooit verboden. Dus waarom zou je het laten? 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!