Lowlands Science zoekt onderzoeken voor Nederlands grootste laboratoriumLowlands Science zoekt onderzoeken voor Nederlands grootste laboratorium
Back Back Nieuws

Lowlands Science zoekt onderzoeken voor Nederlands grootste laboratorium

12 februari 2020

Van 21 t/m 23 augustus vormt Lowlands een tijdelijke stad met 60.000 inwoners waar muziek, theater, comedy en cultuur de hoofdrol spelen. Ook wetenschap neemt een prominente rol in binnen het programma en het event. Voor de zesde keer op rij worden wetenschappers, universiteiten, hogescholen en vakgroepen door Lowlands, BKB | Het Campagnebureau en New Scientist uitgenodigd een onderzoeksvoorstel in te sturen voor Lowlands Science.

Lowlands Sience Lab

De voorgaande vijf edities van Lowlands Science waren erg succesvol voor zowel de festivalbezoekers als voor de deelnemende wetenschappers. In het Lowlands Science Lab worden festivalbezoekers omwille van de wetenschap vrijwillig onderdeel van experimenten en daarmee kunnen onderzoekers ook bezoekers en media enthousiasmeren voor hun onderzoek. 

Spraakmakende onderzoeken

Er vonden diverse onderzoeken plaats van RadboudUMC Nijmegen, Imec Nederland, Hogeschool Rotterdam, Erasmus MC, Tilburg University, Radboud Universiteit, Universiteit Utrecht, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Leiden en Universiteit van Amsterdam. Zo werd er o.a. onderzocht of mensen hun relatiestatus onthullen als ze in gesprek zijn met een (aantrekkelijke) gesprekspartner en bekeken onderzoekers of een reanimatie-training in virtual reality effectiever is dan een training met een instructeur. Ook werden de urinesamples van Lowlanders onderzocht op eventuele restproducten van farmaceutische middelen in herwonnen struviet en werd de aanwezigheid van het ‘adventure gen’ onderzocht bij Lowlanders. Ook konden festivalgangers DNA afstaan om zo de ultieme liefdesmatch te vinden oof een zogenaamd ‘ouderdomspak’ aantrekken, om te voelen hoe het is om te leven met slecht zicht, stijve gewrichten en trillende handen, om zo meer bewustzijn onder jongeren te creëren voor ouderdomsgebreken.

Onderzoeksvoorstellen gezocht

Ook dit jaar worden onderzoekers van hogescholen, universiteiten en andere onderzoeksinstellingen opgeroepen voorstellen te doen voor onderzoek tijdens het festival. De mogelijkheden zijn groot, mits de kwaliteit van onderzoek en de (financiële) haalbaarheid gewaarborgd worden in de voorstellen. Het onderzoek is anoniem en niet herleidbaar naar individuen. De gegevens verkregen door wetenschappers op het festival worden uitsluitend geanonimiseerd gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Voor het onderzoek kan gebruik gemaakt worden van het terrein, de (vrijwillige en anonieme) medewerking van festivalbezoekers, enzovoort.

Lees hier (PDF) alle uitgebreide informatie en randvoorwaarden waaraan de voorstellen dienen te voldoen. De sluitingsdatum voor het indienen van een onderzoeksvoorstel is 25 maart 2020 en onderzoeksvoorstellen kunnen worden gemaild naar lowlandsscience@bkb.nl.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!