Locatietour Deventer: authentieke, eigenwijze én vernieuwende HanzestadLocatietour Deventer: authentieke, eigenwijze én vernieuwende Hanzestad
Back Back Locaties

Locatietour Deventer: authentieke, eigenwijze én vernieuwende Hanzestad

13 november 2023

Kijk, inspirerend zijn de locatietours van Linda op Locatie altijd. Vaak komen de deelnemende eventmanagers met (hoge!) verwachtingen, soms gaan ze er blanco in. En vooral in het laatste geval is het effect groot als een bestemming nét even een tikje anders blijkt. Insert Deventer, de Hanzestad aan de IJssel die met een historische skyline, cultuur, muziek, kunst, kronkelende steegjes en een stoer Havenkwartier vol street art, herbestemde loodsen en silo’s zoveel meer blijkt dan de stad van Dickens!  

Deventer staat niet op de standaard lijstje van zakelijke destinaties. Dat kun je jammer noemen, maar het betekent wél dat je goud in handen hebt om je opdrachtgever of collega’s te verrassen met eens een onbekende destinatie. Moet je wel snel zijn! Fiets of step je mee?

Voor wie zich echt even helemaal wilde onderdompelen in de mogelijkheden van Deventer begon de locatietour al op zondag bij Postillion Hotel Deventer. Rustig aankomen, borrelen en dineren aan de rand van de stad om vervolgens op de fiets te springen naar het proeflokaal van Davo Bieren, voor een bierproeverij. Dat kan bij Davo in een aparte ruimte, zodat je echt samen met je groep blijft. Met het Deventerse bier in het bloed móet dit wel een geslaagde tour worden!

Luxury en boutique zeggen niets te veel

De volgende ochtend schuiven ook de eventmanagers- en planners die niet zijn blijven overnachten aan bij de eerste locatie, Pillows Luxury Boutique Hotel aan de IJssel. Een mond vol, maar wie de locatie ervaart, ziet direct dat de toevoegingen luxury en Boutique niets teveel zeggen. Het elegante 19e -eeuwse pand heeft een onwaarschijnlijk mooi uitzicht over de historische skyline van Deventer en wordt goed gevonden door zowel planners van (zakelijke) evenementen als culinaire aficionado’s. Mag het echt exclusief? Het hotel is helemaal af te huren, zodat je alle luxe lekker alleen voor jouw gezelschap hebt!

Culturele hotspot

Een schattig pontje brengt ons naar de andere kant van de rivier, dat is pas leuk aankomen! Dat dachten ze ook bij MIMIK Deventer, waar de deuren wijd voor ons openstaan. Het gloednieuwe pand met vijf (film- en theater)zalen is een hotspot voor de inwoners voor Deventer, maar ook zakelijk kun je er goed terecht, want betere projecties dan filmprojecties heb je natuurlijk niet. We krijgen een kijkje in de wereld van de korte film, waarna we even heerlijk wegzakken in de fijne stoelen van de theaterzaal.

Activerende oorwurm & kunstzinnige lunch

Deventer was al een heuse stad toen zelfs Amsterdam nog een dorp was, als een van de Hanzesteden is het in Deventer dan ook al eeuwen goed zakendoen. Dat verleden proeven we als we door zowel kleine steegjes als langs voorname panden naar de volgende locatie lopen, waar we een heel ander verleden mogen ervaren: terug naar de jaren van de DISCO! Dansschool Eppink / De Zalen van Deventer is als familiebedrijf een begrip in Deventer en huist in een prachtig monumentaal pand. Zonde dat de zalen en dansvloer overdag leeg blijven, dachten eigenaren Nieck en Caroline. Kan jouw meeting wel wat beweging gebruiken of zoek je een vrolijke energizer? Wij kregen de klanken en moves van Night Fever in ieder geval niet meer uit ons hoofd en heupen.

Met de bus is het een klein stukje vanuit Deventer centrum naar Museum MORE. Waar namen als Carel Willink, Jan Mankes en Charley Toorop de harten van de liefhebbers van modern realisme al sneller doen kloppen, doet de lunch tússen de kunst dat zeker. Niet in een keurig zaaltje maar hop, prachtig gedekte tafels midden tussen de collectie. Hoe bijzonder – dit gaan je gasten niet snel vergeten!

Street Art, goede verhalen en een podcast

De verschillende gezichten van Deventer beleef je het beste door vooral te blijven bewegen, dus met de keuze uit een fiets, step of hoge bi van Ultimate Adventures is dat ook wat we – soms enigszins wiebelig – doen. Halverwege ontmoeten we Inge van Deventer Wandelinge, die ons met haar verhalen het liefst elk steegje van Deventer in zou willen slepen, maar voor nu een tipje van de sluier van de street art wandeling geeft. Nóg een andere kant van Deventer!

Een kant die we vooral in het stoere Havenkwartier wat beter gaan leren kennen. Hier vind je herbestemd industrieel erfgoed vol creatieve ondernemers en hippe horeca. Zoals bij locatie PUNT van initiatiefnemer en Tape- & Stencil Artist Egbert. Events, goede koffie, kunstzinnige workshops én een live podcast. Wát een goed idee als afsluiter of samenvatting van je evenement.

Minireuzenrad en borrelen in een oude graansilo

Herbestemming betekent dat een oude smeerput plotseling een toffe feature kan zijn, zoals bij Valencia Deventer. De kleurrijke inrichting vol eyecatchers – er is bijvoorbeeld een minireuzenrad voor de pizza’s - vormt de ideale omgeving voor een speels event. De locatie is bovendien exclusief af te huren, dus denk jij oesterdames, champagnemannen en Spaanse sferen? Hola!

Dat het Havenkwartier een plek in beweging is, zien we als we via de werkende binnenhaven naar De Zwarte Silo lopen. Deze gigantische kolos steekt overal bovenuit, dus stiekem hoopten we al dat we een kijkje konden nemen bij deze nieuwe eventlocatie. De oude graansilo stelt niet teleur: je staat letterlijk te borrelen onder de trechters waar vroeger het graan doorheen stroomde, terwijl je met een groep tot 600 personen óók terechtkunt in het Pakhuis. De radertjes met ideeën voor een tof event draaiden al overuren, maar hier ga je als eventprofessional absoluut van glimmen.

We dronken Deventers bier, we wiebelden op de hoge bi, zagen de verschillende gezichten van de stad, proefden sfeer én lekkere gerechten en werden plots beetje verliefd op Deventer. Waan jij je graag een early bird? Dan moet je NU gaan!

Tekst: Mahlee Plekker

Fotografie: Bfoto, Bianca de Wit

Video: BroerZ

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!