Locatietour Delft: historie én hightech!Locatietour Delft: historie én hightech!
Back Back Locaties

Locatietour Delft: historie én hightech!

03 november 2021

Waar doe je als eventmanager zélf eigenlijk al die inspiratie op waar je je opdrachtgevers mee overdonderd? Nou, bijvoorbeeld tijdens de Locatietour Delft! Linda op Locatie en Delft Convention Bureau staken de koppen bij elkaar om nieuwsgierige eventmanagers kennis te laten maken met maar liefst négen eventlocaties op één dag. Echt onontdekte parels die je zonder de echte Delftkenner nooit zou vinden, maar ook plekken met dat typisch Delftse DNA. Historie, hightech en natuurlijk dat blauwe randje, de shot inspiratie wordt door sommigen direct doorgezet in daden. En ja hoor, nog tijdens de tour druppelen de eerste beloftes voor boekingen binnen!

Het centrum van Delft ben je in een klein half uurtje wel door, vertelt de stuurman van de rondvaartboot die ons van de ene naar de andere locatie brengt.

‘Dat zorgt ervoor dat Delft perfect is als congresstad – maak eens een combinatie tussen de verschillende locaties’, raadt Ingrid Rip van Delft Convention Bureau aan terwijl ze in haar Delfts Blauwe pak het stralende middelpunt van de dag is.

Die combinatie van locaties gaan de deelnemers vandaag testen. Binnen 10 minuten stap je zowel vanuit de trein als vanuit je auto Museum Prinsenhof Delft binnen. Een fijne plek om te beginnen, want terwijl je door de mooie tentoonstellingen dwaalt, kun je even zacht landen en rustig kennismaken. Mocht je nog niet onder de indruk zijn na het zien van de gaten die de kogels die het leven van Willem van Oranje in 1584 beëindigden, dan ben je dat zeker wel als je de Van der Mandelezaal binnenloopt. Door het glazen dak zie je de toren van de Oude- en de Waalse Kerk en er is ruimte voor 400 gasten in deze mooie ruimte, maar ook met een kleinere groep is de ruimte prettig – zo schuiven wij zelf aan voor een korte workshop van social-mediaexpert Kirsten Jassies. Natuurlijk wordt al het geleerde direct toegepast in de praktijk. Via de #locatietourdelft zie je de resultaten.

Historisch Delft

Direct tegenover Museum Prinsenhof Delft staat de Oude Kerk en daarna nemen we een kijkje in de Nieuwe Kerk. In de laatste bevindt zich de Koninklijke grafkelder, maar wist je dat in de Oude Kerk het graf van schilder Vermeer, wetenschapper Anthoni van Leeuwenhoek en zeevaarder Piet Hein te vinden zijn? Archeologen doen zelfs bijna dagelijks nieuwe ontdekkingen. Beide monumentale kerken zijn te huur voor evenementen, het is niet moeilijk om je een spectaculair diner voor te stellen onder de indrukwekkende kroonluchters! We blijven nog even in historisch Delft: samenkomen tussen de museumstukken kan in een van de stijlkamers van Museumhuis van Meerten van Vereniging Hendrick de Keyser, ook gelegen in het centrum. Lambert van Meerten was een enthousiaste verzamelaar en liet speciaal een huis bouwen voor zijn collectie, je kunt als bezoeker dan ook overal aan en op zitten. Een pareltje is de binnentuin waar je als eventgast ook gebruik van mag maken en de verschillende ruimtes lenen zich perfect voor allerlei break-outsessies.

Hightech, innovatie en creativiteit

Dan is het tijd om een sprong naar het heden te maken. Naast het schitterende historische centrum, geniet Delft natuurlijk ook bekendheid door de Technische Universiteit en alle bijbehorende kennis-spin-off. Het stukje Hightech in de pijlers van Delft Convention Bureau, is dan ook zeker geen loze kreet. Als spin in dat Delftse web, verbindt het Convention Bureau zakelijke gasten graag met kenniscentra en ondernemers in de stad. Als trainings- en kenniscentrum voor de offshore-industrie is DOB-Academy typisch zo’n locatie waar je als eventplanner van aan gaat. Innovatie, hightech en creativiteit staan hier centraal – hallo teambuildingmogelijkheden – en het pand in neorenaissance stijl is meer dan indrukwekkend. We worden hier ontvangen met een meer dan heerlijke, volledig vegetarische lunch uit eigen keuken en krijgen een rondleiding langs de verschillende ruimtes en praktijkgerichte laboratoria waarin de geschiedenis van kennisdeling in moderne stijl wordt voortgezet.

Blauw

De boot in voor een rondvaart over de mooie Delftse grachten, tegelijkertijd een slimme manier om ons te verplaatsen naar een locatie die je niet mag missen: De Koninklijke Porceleyne Fles, Royal Delft. Royal Delft is volop in ontwikkeling om nog meer zalen gereed te maken voor zakelijke groepen, maar het echte hoogtepunt is natuurlijk het wereldberoemde Delftse aardewerk dat nog steeds volledig met de hand beschilderd wordt. We gluren mee over de schouders van een van de meesterschilders die een speciaal Locatietour Delft-tegeltje maakt. Tijdens een workshop kun je zelf een poging wagen, maar je kunt ook rondkijken in de werkplaats of je vergapen aan onder andere het Delfts Blauwe tegeltableau van de Nachtwacht.

De paardentram zorgt voor een rustmomentje tussen de welkome inspiratieprikkels, die overigens op de groene buitenlocatie Art Centre Delft zowel worden aangewakkerd als tot rust komen. Tussen de kunst en de fruitbomen wijst mede-eigenaar Jeroen ons op de moderne yurt, maar onthoud deze locatie zeker ook voor de zomer wanneer je plaats kunt nemen aan een van de buitentafels en kunt ontspannen met bijvoorbeeld een yogasessie of schapendrijfworkshop. Juist het inbouwen van wat extra lucht is belangrijk voor een succesvol evenement, weten ze ook bij Theater de Veste, waar de deelnemers na een drankje in de lobby lekker in een theaterstoel mogen neerploffen voor een korte cabaretvoorstelling van cabaretier en dagvoorzitter Pieter Jouke. Hou altijd ruimte voor humor en wat lol, is zijn belangrijkste boodschap.

Lol heeft deze enthousiaste groep genoeg, zo blijkt ook tijdens de afsluitende borrel in de Delftse Bierfabriek waar ook wethouder Bas Vollebregt nog even aanschoof. Met een leeg glas in de hand mogen ze hun eigen biertje tappen. ‘Dat is toch waar je zin in hebt aan het einde van zo’n dag, een koud drankje en een vette snack’, lacht Linda. De Bierfabriek leent zich hier perfect voor. Je weet pas echt hoe het is als je er bent geweest, daar staan de Locatietours voor. En Delft? Volgens mij komt iedereen terug!

Door > Mahlee Plekker

 

Video: BroerZ
Fotografie: BFoto

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!