2 oktober 2024

Locatietour in de regio Utrecht: Nieuwegein en Vianen

Door Mahlee Plekker

Rubrieken

Wat gebeurt er als je iedereen een poncho of een paraplu meegeeft? Dan krijg je een stralende dag! En dat zonnetje was meer dan welkom, want tijdens de Locatietour regio Utrecht: Nieuwegein en Vianen, bezochten we de 8 uitverkoren eventlocaties op de fiets! Bewegen, met je branchecollega’s kletsen en intussen de leukste locaties van de regio ontdekken. Wie had gedacht dat een dagje locatiebezoeken zó relaxt kon zijn.

Inmiddels zijn Utrecht Convention Bureau en Linda’s Locatietour geen onbekenden meer. Er is zóveel te ontdekken in de omgeving dat er al meerdere Locatietours plaatsvonden. Steeds weer met nieuwe locatieparels die één ding gemeen hebben: allemaal liggen ze centraal in Nederland. Vandaag staat er een fietstocht langs maar liefst 8 eventlocaties in de directe omgeving van Utrecht op het programma: we ontdekken Nieuwegein en Vianen.

Waterrijk en groen

Sja, Vianen kennen we allemaal van de files rondom de Lekbrug. Zonde eigenlijk, want Vianen zelf blijkt een leuk stadje te zijn, met een prachtig historisch centrum met een oude stadsmuur en de 15e -eeuwse Lekpoort als omlijsting. De directe omgeving is waterrijk en groen, zoals we ontdekken als we na onze ontvangst (met een stevig bakkie uit de mini van Casacara Events) op het voorplein van het Miele Experience Center op de fiets stappen.

Herbestemd militair terrein

Vol verwachting trappen we – fijn elektrisch ondersteund – naar de eerste locatie van vandaag: Fort de Batterijen. Op dit herbestemde militaire terrein van maar liefst 20.000m2, staan meerdere gebouwen en stretchtenten, waardoor er ruimte is voor zowel binnen- als buitenevenementen. Door de priklichtjes, vuurtjes en leuke zitjes aan het water, zie je een relaxt event hier zó voor je. De knalrood geschilderde luiken van Het Wachthuis zorgen voor een Insta-waardig plaatje, maar ook De Artillerieloods ademt één en al karakter.

Culinair genieten langs de Hollandse waterlinie

Fietsend volgen we de historische waterlinie, want ook de volgende locatie is een onderdeel van dit militaire verdedigingswerk dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Restaurant Céline is gevestigd in Fort Jutphaas, dat midden op een klein en door groen omgeven eilandje ligt. Natúúrlijk ligt de focus hier op het culinaire: hier kun je je zakenrelaties in de watten leggen, je vergadering culinair afsluiten of genieten van een wijnproeverij in de indrukwekkende wijnkelder. Ook is er een klein privéterras, exclusief af te huren voor jouw gezelschap.

Op het locatielijstje voor over een tijdje

Het zijn vaak vooral de verhalen die je een eventlocatie doen onthouden. Dus dat de broer van Napoleon ooit in Kasteel Rijnhuizen woonde én dat de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) – denk deeltjes- en fusiefysica - hier jarenlang huisde, zijn bijzondere details die je dit monumentale kasteel met koetshuizen en de sprookjesachtige omliggende tuin niet meer doen vergeten. De koetshuizen zijn modern en geschikt voor vergaderingen en andere events, het kasteel is nu aan de beurt. Hier worden 7 hotelkamers gebouwd, de prachtige zalen worden gerestaureerd en in de kelders zijn verschillende inspiratieruimtes gepland. Dat wordt dringen zodra deze locatie weer te boeken is.

Back to school

Gen Z bestormt de eventbranche en de jeugd heeft de toekomst. Dé plek om in contact te komen met een nieuwe generatie is daar waar ze opgeleid worden. Het Horeca & Toerisme College heeft daarom diverse event- en vergaderruimtes, een hospitalitylab tot 120 personen en een eigen restaurant, LOKAAL. Hier brengen aankomende professionals het geleerde direct in de praktijk. Misschien met af en toe een klein verbeterpuntje, maar met zo’n enorme berg passie en enthousiasme dat je voor een event met toekomstperspectief bijna geen passendere locatie kunt vinden.

Huiskamersfeer

Forten, kastelen, hotels, restaurants en buitenlocaties: als eventmanager zoek je altijd naar een verrassende locatie die perfect bij het doel van jouw evenement past. Verrast zijn we zeker als we een groot parkeerterrein op fietsen en het gebouw van De Woonindustrie binnenwandelen. Naast dat DWI hét toonaangevende centrum voor inkoop, inspiratie en innovatie op het gebied van interieur is, organiseert DWI Events hier ook evenementen. Een beurs of congres (800 personen plenair past hier goed) in het prachtig lichte atrium, een vergadering of subsessie in een van de 12 thematische ruimtes, het team van DWI vindt niets leuker dan creatief met je meedenken en kijken hoe ze deze onconventionele ruimte optimaal voor je kunnen inzetten. Wij genieten hier van een kleurrijke lunch van FoodFavours en doen tussendoor wat interieurinspiratie op.

De twee gezichten van Nieuwegein

Nadat Vianen verrassend leuk bleek te zijn, blijkt ook Nieuwegein verschillende historische kernen te hebben. De gemeente is dan ook ontstaan in 1971 na een samenvoeging van Jutphaas en Vreeswijk. Vianen en Nieuwegein worden met elkaar verbonden door een klein fietspontje, waardoor een heerlijk uitwaaimomentje gegarandeerd is. Maar Nieuwegein heeft meerdere gezichten. Aan het Stadsplein in het moderne stadscentrum staat het opvallende Stadstheater en Kunstencentrum DE KOM. De glazen pui en het lichte Populushout op de wanden, zorgen voor prachtig lichte foyers, extra fijn voor de congresgasten die overdag welkom zijn in het theater.

Bij een gebied in beweging hoort aankomend talent en de Kleine Zaal (220 personen tegenover 630 in de Grote Zaal) van DE KOM biedt graag een podium aan de Nieuwegeinse rappers Garuda en K1ndo. Misschien ken je deze rappende broers wel van Holland's Got Talent! Terwijl de 40 eventmanagers- en planners op het podium om ze heen staan, laten ze zien ‘Hoe ze het doen.’

Nog nabouncend na dit muzikale intermezzo, fietsen we door naar Restaurant Huis de Wiers. Hoewel het huidige gebouw anders doet vermoeden, zijn de oorspronkelijke fundamenten van de in 1654 gebouwde ‘ridderwoninghe’ aan het water nog steeds aanwezig. Precies daar zit nu het restaurant, dat twee aparte vergaderruimtes heeft, maar ook exclusief ingezet kan worden als eventlocatie. In de prachtige tuin staat een stretchtent waaronder we een koud drankje ingeschonken krijgen. Het heerlijke bordje risotto is een welkom hapje na onze fysieke inspanningen en een mooi voorproefje van wat komen gaat…

Immer Besser – met een culinair tintje

Want hierna fietsen we terug naar het Miele Experience Center in Vianen. Waar we vanmorgen alleen een glimp hebben opgevangen van deze locatie, krijgen we nu de volledige tour. Naast dat jaarlijks 30.000 consumenten de showroom bezoeken om de nieuwste Miele-producten te bekijken en te testen, zijn hier meerdere eventruimtes. We rollen van de ene verbazing in de andere als we naast het Conference Center voor 350 personen ook nog meerdere sfeervol ingerichte vergaderruimtes, het Stoomtheater, de Lounge - waar tot 1000 personen een event of walking dinner mogelijk is - en het Miele Culinary Institute te zien krijgen. In de prachtige keuken van het Miele Culinary Institute is het afsluitend tijd om stoom af te blazen. Onder leiding van de Miele-koks gaan we in kleine groepjes zelf aan de slag. Koken als een metafoor voor samenwerken en communicatie, wij zien het helemaal voor ons.

Tijdens het diner kunnen we het niet laten elkaar te vragen naar welke plek het meest tot de verbeelding spreekt. En welja, de eerste volledige eventconcepten vliegen de tafel over. Hoe mooi als ze over een tijdje ook daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden bij een van deze 8 bijzondere eventlocaties!

Zelf ook locatie-inspiratie opdoen tijdens een Locatietour? Op vrijdag 15 november 2024 staat Locatietour Friesland op de planning.

Foto’s: Bianca de Wit, BFoto

Video: BroerZ