LiveCom Alliance European Industry Survey 2019 resultatenLiveCom Alliance European Industry Survey 2019 resultaten
Back Back Nieuws

LiveCom Alliance European Industry Survey 2019 resultaten

23 januari 2020

Het toonaangevende jaarlijkse onderzoek over de Europese livecommunicatiebranche – uitgevoerd door het R.I.F.E.L. Institute – onthult de belangrijkste trends, inzichten en cijfers uit acht markten.

Industry Survey 2019: achtergrond & opzet

De European Industry Survey 2019 geeft inzicht in de cijfers uit acht van de negen landen die aangesloten zijn bij LiveCom Alliance (LCA): Duitsland, Italië, Nederland, Spanje, Frankrijk, Oostenrijk, Portugal en Zwitserland. De landen zijn ingedeeld in twee zones op basis van hun bruto nationaal product per inwoner. Zone 1 bestaat uit Spanje, Italië en Portugal. In zone 2 zitten Duitsland, Nederland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. Verder zijn in het onderzoek drie verschillende soorten livecommunicatiebureaus omschreven: ‘generalisten’ (34%), ‘specialisten in corporate & interne communicatie’ (41,5%) en ‘experts in beurzen’ (24,5%). De negen nationale brancheverenigingen die samen LiveCom Alliance vormen, vertegenwoordigen 700 bureaus met in totaal 55.000 werknemers. Hun gezamenlijke economische impact bedraagt € 8,2 miljard euro.

Budgetontwikkeling

Kijkend naar de cijfers aan klantzijde, laten de budgetten een kleine daling in groei zien. Deze neerwaartse trend manifesteert zich met name in landen zone 2. De oorzaak is te zoeken in uitdagende marktomstandigheden als gevolg van afkoeling van de Europese en de mondiale economie. Niettemin zijn bureaus in landen zone 2 optimistisch als het gaat om de budgetten voor aankomend jaar.

Belangrijke uitdagingen

De lastige economische omstandigheden maken het extra belangrijk om als sector proactief te reageren op de grootste uitdagingen. Twee springen er in het onderzoek duidelijk uit: 1. een toenemende vraag naar duurzame bedrijfsvoering 2. de mogelijk om als bureau goed gekwalificeerd personeel aan je te binden. Bij laatstgenoemde trend kunnen interne (werknemers zoeken een goede werk-privé-balans) en externe (steeds veeleisendere klanten) ontwikkelingen extra stress veroorzaken. Dit dient goed gemanaged te worden.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!