Back Back Achter de schermen

Live vanuit Rio: wegbranden en bibberen

11 augustus 2016

We zijn hier allemaal in Rio de Janeiro voor de Olympische Zomerspelen. Op het zuidelijk halfrond is het echter winter. Waarschijnlijk heeft men in Nederland dit nergens aan gemerkt, of zag je het wellicht pas gisteren toen je naar dames wielrennen tijdrit keek. Regen en kou. In mijn tijdelijke huis in Flamengo, ongeveer 5-10 kilometer verderop, zit ik te werken met de openslaande deuren open. Ja het is bewolkt, maar ik zit toch nog gewoon in een korte broek en een shirtje. Soms waait er een windvlaag naar binnen toe.

Three seasons in a day
Het weer doet mij een beetje denken aan Melbourne, Australië. Daar zegt men over het klimaat ‘Four seasons in a day’. In Rio zijn het er drie, want sneeuwen doet het niet. Zo kan het gebeuren dat je in de ochtend wegbrandt in de verzengende zon en in de middag bibbert van de kou. Niet met zonnebrand ingesmeerd, geen zonnebril en petje mee en een jas/vest was ook welkom geweest. Bij het ophalen van mijn gele Rio2016 uniform moest ik nog lachen om de speciale regenjas die bij het kledingpakket zat. Vrijwel iedereen heeft hem al moeten gebruiken – behalve die gast die hem natuurlijk vergeten was.

Gelukkig schijnt de zon meer dan dat het regent. Volgens mijn huisbaas kan het hier ook tropisch plenzen waarbij er zomaar 10-15 cm water valt met alle gevolgen van dien.

Gek dat iedereen ziek wordt?
Een ander – veel lastiger – probleem is dat er enorme verschillen zijn tussen warmte en koude. Reis even met mij mee. Vanuit huis loop ik in 5 minuten naar de metro toe. Temperatuur meestal 20+ graden. Dan de metro in. Hier is het al gauw 5 graden kouder omdat de airco volop zijn werk doet. Na de metro een stukje ondergronds lopen en hier is het al snel een graad of 25. Dan door met de snelbus (BRT) en hier blaast de airco weer volop. Dan het Olympisch dorp in, hopelijk met een lekker zonnetje. En dan mijn werkplek in het atleten restaurant; dat overtreft alles met een gemiddelde temperatuur van tussen de 14-16 graden. Vind je het gek dat iedereen hier ziek wordt?

Iedereen klaagt er over – tot op het Chef de Mission niveau – maar men wil (of kan) er niets aan doen. Gevolg is dat ik in mijn korte broek naar het werk ga en als ik er ben bevestig ik de ritsbroekpijpen er aan, trek een extra shirt en jas aan en heb zelfs een trendy shawl gekocht om maar warm te blijven. Overigens zonder het gewenste resultaat.

Kip of het ei-verhaal
Ook in het Holland Heineken House heerst een virus zo melden de media. Sporters worden verzocht om het HHH te mijden om zo verspreiding te voorkomen. Volgens mij is het andersom en hebben de snotterende sporters dit meegenomen uit het atletendorp. Tot zo ver de winter in Rio, op naar de zomer in Tokio 2020… Ik kijk er nu al naar uit.

Ron Speksnijder
Premium Events

Over Ron Speksnijder
Ron werkt als vrijwilliger voor de IOC (Internationaal Olympisch Comité) in Rio op de IOC-stand in het Olympische dorp. Daar worden de sporters geïnformeerd over de programma’s die men uitvoert en worden de verkiezingen gehouden voor de atletencommissie. Hieruit komen vier nieuwe IOC leden voort en dat voor een periode van 8 jaar. Ron coördineert deze verkiezingen en mag dat inmiddels voor de vijfde keer doen. Via Events.nl houdt hij ons op de hoogte van need to knows en nice to knows!

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!