Limes van Museumpark Archeon onderdeel van de Canon van NederlandLimes van Museumpark Archeon onderdeel van de Canon van Nederland
Back Back Nieuws

Limes van Museumpark Archeon onderdeel van de Canon van Nederland

12 juli 2021

Op 8 juli heeft de opening van de Canon van Nederland plaatsgevonden en is De Romeinse Limes van Museumpark Archeon officieel aangesloten bij het netwerk van de Canon van Nederland. Jack Veldman, directeur Museumpark Archeon, startte het programma samen met heer Kees (C. J.) van Velzen, wethouder gemeente Alphen aan den Rijn, en de heer Teus Eenkhoorn, directeur Nederlands Openluchtmuseum.

Trajectum ad Rhenum

In Archeon kom je in Trajectum ad Rhenum, een grensdorp aan de Limes. Mensen leven hier veilig achter de vestingmuur. De gebouwen lijken in niets op die van de lokale bewoners. Er is een woonhuis met winkels, een badhuis en een grote herberg. Allemaal voor de bezetters, de Romeinse soldaten en voor hun lokale contacten. Bij de tempel is de mix van culturen duidelijk te zien. Deze is gewijd aan Nehalennia, dat is een inheemse godin die de Romeinen in hun godenwereld opnemen. Ook het gebouw zelf is een toonbeeld van uitwisseling. De galerij rondom de tempelcel is een typisch kenmerk van de Gallo-Romeinse bouwstijl.

Drie Canonvensters

In Museumpark Archeon zijn nu drie canonvensters officieel erkend:

Op de foto v.l.n.r.: Jack Veldman, directeur Museumpark Archeon, Kees van Velzen, wethouder Alphen aan den Rijn, Teus Eenkhoorn, directeur Nederlands Openluchtmuseum en initiatiefnemer van het netwerk Erik van Zuylen, wethouder Alphen aan den Rijn.

Fotocredits: Museumpark Archeon, Alphen aan den Rijn, fotograaf Hans Doderer

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!