Leiden in top 5 nationale congresbestemmingenLeiden in top 5 nationale congresbestemmingen
Back Back Nieuws

Leiden in top 5 nationale congresbestemmingen

14 mei 2020

Leiden Convention Bureau (LCB), onderdeel van Leiden Marketing, claimt wederom haar plek in de top 5 op de lijst van nationale congresbestemmingen die deze week door ICCA (International Congress and Convention Association) over 2019 gepubliceerd is. Nummer één blijft Amsterdam, gevolgd door Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

ICCA ranglijst

Op de ICCA ranglijst staan wereldwijd 500 steden die in 2019 internationale congressen mochten verwelkomen. ICCA hanteert strenge criteria om met een congres op de ranglijst te komen. Zo dienen er minimaal 50 deelnemers te zijn, moet een congres op reguliere basis georganiseerd worden en moet het tussen tenminste drie landen rouleren.

Leiden telde 20 (ICCA waardige) internationale congressen in 2019 en staat hiermee wereldwijd op plek 150, in 2018 was dit nog plaats 196. Op Europees niveau behaalt Leiden plek 77. Nederland doet het wereldwijd goed met een 9e plek op de ranglijst met 356 internationale congressen op jaarbasis. De lijst wordt aangevoerd door de USA.

Internationale congresmarkt Leiden totaal

Yvonne Kret, manager Leiden Convention Bureau is erg blij met het resultaat. 'De stijging op de lijst is een beloning voor onze inspanningen. Naast deze 20 ICCA congressen in 2019, mocht Leiden nog eens 21 internationale congressen welkom heten. Dit zet de teller op totaal 41 internationale congressen in 2019.'

Dat Leiden het goed doet op de congresmarkt, legt de stad geen windeieren. 'Niet alleen is dit enorm goed voor onze profilering als stad van kennis en Universiteitsstad, het is ook economisch gezien lucratief', zo zegt Kret. Deelnemers aan internationale congressen besteden gemiddeld tussen de € 300 en € 400 per dag. Hiervan belandt ruim 70% in de lokale economie (horeca, musea, detailhandel, et cetera). De 41 congressen die afgelopen jaar in Leiden hebben plaatsgevonden, zijn goed voor een economische spin off van ruim 10 miljoen euro voor Leiden en regio. 'Daarnaast helpt het ons in de profilering en de opmaat naar Leiden, European City of Science in 2022', aldus Kret. 'Zeker nu, waar ook de congresmarkt wordt getroffen vanwege de coronacrisis, geeft de ICCA waardering een extra steun in de rug.'

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!