Leiden in top 5 nationale congresbestemmingenLeiden in top 5 nationale congresbestemmingen
Back Back Nieuws

Leiden in top 5 nationale congresbestemmingen

11 mei 2018

Leiden verovert voor het eerst een plek in de top 5 op de lijst van nationale congresbestemmingen die afgelopen maandag door ICCA (International Congress and Convention Association) over 2017 gepubliceerd is. De stad stijgt hiermee maar liefst 4 plekken en laat steden als Eindhoven, Groningen en Maastricht achter zich. Nummer een blijft Amsterdam, gevolgd door Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

ICCA ranglijst

Op de ICCA ranglijst staan 500 over de wereld verspreide steden die in 2017 internationale congressen mochten verwelkomen. Leiden telde 17 internationale congressen in 2017 en staat hiermee wereldwijd op plek 156. In 2015 was dit nog plaats 2017. Op Europees niveau behaalt Leiden plek 86. Nederland doet het wereldwijd goed met een 10e plek op de ranglijst met 300 internationale congressen op jaarbasis. De lijst wordt aangevoerd door de US.

Inspanningen lonen

Martijn Bulthuis, directeur van Leiden Marketing en Yvonne Kret, manager Leiden Convention Bureau zijn erg blij met het resultaat. 'De stijging op de lijst is een beloning voor onze inspanningen. Het congres ambassadeursnetwerk werpt haar vruchten af, zonder deze zo belangrijke ambassadeurs zou deze groei niet gerealiseerd zijn', zo zegt Kret. Het netwerk van congresambassadeurs bestaat uit wetenschappers en ondernemers die zich begeven in internationale gremia. Zij zetten zich in om internationale wetenschappelijke congressen naar Leiden toe te halen. Het netwerk telt inmiddels ruim 110 congresambassadeurs.

Congresmarkt lucratief

Dat Leiden het goed doet op de congresmarkt, legt de stad geen windeieren. 'Niet alleen is dit enorm goed voor onze profilering als stad van kennis en Universiteitsstad, het is ook economisch gezien lucratief', zo zegt Bulthuis. Deelnemers aan internationale congressen besteden gemiddeld tussen de € 300 en € 400 per dag. Hiervan belandt ruim 70% in de lokale economie (horeca, musea, detailhandel, etcetera).

Over 2017 telde het Leiden Convention Bureau 28 internationale congressen, 15.068 congres deelnemer dagen en een totale economische spin off van 4,2 miljoen euro voor Leiden en regio.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!