Back Back Achter de schermen

Lang leve het luieren!

09 augustus 2010

Druk, druk, druk. En hebben we eens wat uren over dan proppen we die vol met allerlei activiteiten.
Een volle agenda is immers een statussymbool? Of praten we onszelf dit aan?

We weten allemaal dat de beste ideeën voor een prachtig event ontstaan op de vreemdste momenten.
Strijken, stofzuigen, onkruid wieden en hardlopen zijn voor de hersenen saaie bezigheden. Gedachtes krijgen de vrije loop en je begint te dagdromen, waardoor de hersenen de kans krijgen alle plannen, ideeën en gedachten op een rijtje te zetten. En hup… daar vliegt zomaar dat goede idee je hoofd binnen.

Jaag je op een creatief idee, dan zul je het nooit ‘vangen’
Ook tijdens een vakantie ben je met iets heel anders bezig dan je werk, tenminste daar gaan we gemakshalve maar even van uit, toch gaat ons onderbewuste door en zorgt het voor nieuwe inzichten.
Gedurende de jaarlijkse 3 weekjes buitenland laten we de teugels vieren en mogen we ons vervelen. Ons creatieve brein kan z’n werk doen. Je laat het los en dus komt het naar je toe.

Wie snel vooruit wil komen, moet tijd vrijmaken om uit te rusten. Supercompensatie heet zoiets.
Elke topsporter weet dat en stemt de training daarop af. Het omgekeerde geldt ook. Een topsporter die onvoldoende rust neemt, raakt uiteindelijk overtraind, krijgt stijve spieren, is moe en minder gemotiveerd en presteert minder.

De bewijzen stapelen zich op dat lanterfanteren loont. En dat vooral creativiteit erbij gebaat is. Creativiteit die in ons vak zo uitermate belangrijk is. We moeten de kunst van het nietsdoen dus naar een hoger plan brengen. Simpelweg lezen, wandelen, veel slapen en de tijd nemen om te kletsen. Niets doen zonder je daar schuldig over te voelen. Want al dagdromend zijn de grootste denkers, kunstenaars en schrijvers op hun ideeën gekomen.

De werkelijke wereld?
Toch wordt dromers altijd verteld dat ze hun ogen moeten openen en de ‘werkelijke wereld’ moeten bekijken. Maar wat is die werkelijke wereld precies? Zorgelijke berichten over de hypotheek, nutteloze producten die anderen armer maken, een nog grotere auto? Wie zegt dat het allemaal echt is? Zit het niet alleen in ons hoofd?

Zowel de dagelijkse wereld als onze droomwereld zijn beide producten van de verbeelding. Uiteindelijk gaat het erom deze twee werelden samen te brengen. Het zou niet handig zijn te doen alsof de belastingdienst niet bestaat, die aanslag valt vroeg of laat toch op de deurmat. Maar het is net zo gevaarlijk om dagdromen te negeren. Dagdromen zorgt voor rust en voorkomt stijve spieren en slechte prestaties.

Je zou zeggen dat ik, gewapend met deze kennis, vaker de tijd neem voor verveling. Maar nee, ik kan het gevoel nog niet van me afzetten dat dagdromen iets is voor decadente luiaards. In een samenleving waar “druk, druk, druk” en overvolle agenda’s hoog in het vaandel staan, is alleen al de suggestie van tijdverspilling voldoende om dagdromen taboe te verklaren.

Lang leve het luieren…. hoe lang zou het nog duren voordat het in deze intensieve maatschappij is geaccepteerd?

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!