Landal wil voor iedereen toegankelijk zijnLandal wil voor iedereen toegankelijk zijn
Back Back Nieuws

Landal wil voor iedereen toegankelijk zijn

06 oktober 2021

Onbezorgd op vakantie gaan is niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Voor mensen met een beperking is niet alleen belangrijk dat een vakantiebestemming fysiek toegankelijk is, maar ook dat deze gastvrij en verwelkomend is. Bij Landal GreenParks is al een groot aantal jaren bezig met het mogelijk maken van onvergetelijke vakanties voor iedereen. Op de parken van de vakantieaanbieder staan onder andere speciale longvilla’s, gehoorvilla’s en visionvilla’s voor slechtzienden. 'Daarbij gaat het niet alleen om de hardware, het zo toegankelijk mogelijk maken van vakantiewoningen en restaurants, maar er is ook aandacht voor de zachte kant, omgang en respect', vertelt Anneke Mezger, director facilities & projects bij Landal GreenParks in het kader van de Week van de Toegankelijkheid.

Om bredere bekendheid te geven aan de faciliteiten op de vakantieparken, werkt Landal sinds vorig jaar samen met Ongehinderd, een maatschappelijk gedreven onderneming, die met een app en website mensen met een beperking altijd en overal inzicht geeft in de toegankelijkheid van publieke locaties.

Trainingen voor medewerkers

Mezger: 'Dit sluit nauw aan bij onze ambitie om onvergetelijke vakanties voor iedereen mogelijk te maken. Voor de invulling van de ‘zachte kant’ ontvangen onze medewerkers trainingen, waarbij ‘zelf ervaren centraal staat. We laten hen in een rolstoel zitten en met een speciale bril ontdekken wat je waarneemt met een visuele beperking. Ervaringsdeskundigen vertellen over hun ervaringen met de benadering door onze medewerkers.' 

Drie categorieën aanpassingen

Aangepaste woningen zijn een vast onderdeel op alle nieuwbouwparken van Landal GreenParks, maar ook bij renovatie van bestaande accommodaties wordt gelet op aanpassingen aan een breder gebruik, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van vlakke inloopdouches. De vakantieaanbieder onderscheidt drie categorieën aangepaste accommodaties: breed toegankelijk voor gasten die minder goed ter been zijn; extra toegankelijk voor rolstoelgebruikers en speciaal toegankelijk, als het compleet voldoet aan alle toegankelijkheidscriteria, inclusief een hoog/laagbed en een onderrijdbare keuken.

Speciale concepten: Visionvilla, Gehoorvilla en Longvilla

Bovendien zijn er speciale accommodatieconcepten voor gasten met zicht- of gehoorproblemen, of die aan luchtwegaandoeningen lijden. Zo beschikken Landal Landgoed ’t Loo (Gelderland) en Landal Hoog Vaals (Limburg) over een zogeheten Visionvilla, speciaal bestemd voor gasten met een visuele beperking. Bij de inrichting is gewerkt met duidelijke contrasten, er is een geavanceerd verlichtingssysteem en aangepaste apparatuur. 

Landal Rabbit Hill en Landal Heihaas (Veluwe) beschikken over Gehoorvilla’s, voor gasten met een gehoorbeperking. Deze speciale bungalow voor slechthorenden is voorzien van een aantal slimme aanpassingen, maar ook extra functionele en leuke elementen. Zo is er een ringleiding voor weergave van radio-, dvd- en tv-geluid. 

Op een groot aantal parken beschikt Landal over bungalows voor mensen met luchtwegaandoeningen, zoals astma en COPD, de zogeheten Longvilla. Deze bungalows zijn voorzien van gladde vloerbedekking zoals laminaat- en tegelvloeren. Bij de keuze van het materiaal voor gordijnen en meubels zijn de richtlijnen van het Longfonds leidend geweest.

Meer informatie is te vinden op: landal.nl/accommodaties/zorg-en-vakantie/toegankelijk

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!