Back Back Nieuws

Kunstenaars naderen deadline IJssculpturenfestival

04 december 2006
Twee weken lang zijn kunstenaars bezig om op het Stadhuisplein van Eindhoven om te toveren tot een sprookjesplein van ijssculpturen. Zaterdag 9 december wordt het Nederlands IJssculpturenfestival geopend, en zal tot zondag 4 februari blijven staan.

IJsblowers van Coolworld brengen de 2500 vierkante meter thermische tent van Neptunus twee maanden lang terug naar een constante temperatuur van min 8 graden Celsius. 250 duizend kilo ijsblokken (1500 kilo per blok) zijn twee weken geleden door Finse 'stackers' aangevoerd, die vier dagen bezig zijn geweest om alles in de tent op z'n plaats te zetten voor de vijftig internationale ijsbeeldhouwers, die dagelijks 10 uur in de vrieskou dik aangekleed hun werk doen. 400 duizend kilogram sneeuw wordt ter plekke door een speciale machine gemaakt. Met behulp van een 'snowblower' wordt de sneeuw in de houten mallen geblazen, waardoor massieve blokken sneeuw ontstaan als basis voor de bouw van sneeuwsculpturen.

High Profile nam vorige week donderdag een kijkje en maakte foto's.

NAAR DE DIASHOW


Voor de markt van de bedrijfsevenementen is er genoeg plek in de aanpalende grote horecatent die af te huren is voor bedrijven. Ook voor de avonden is de tent af te huren. De gasten zouden dan bijvoorbeeld eerst door het ijspark kunnen gaan om daarna in de horecatent, de Winterstube wat te kunnen nuttigen, of andere zakelijke momenten te creëren. Belangrijk is dat men zich goed aankleed, want min 8 lijkt te doen, maar na één minuut zonder handschoenen en das is het klappertanden en rillen geblazen.

De kunstenaars, die al jarenlang deelnemen aan wedstrijden en festivals
in o.a. Canada, China, Japan en de Verenigde Staten, komen niet alleen
uit Nederland, maar vanuit diverse landen over de hele wereld, zoals
Rusland, België, Engeland, Finland, Zweden, Spanje, de Verenigde Staten
en Canada. Bij het realiseren van de sneeuw- en ijssculpturen maken de
kunstenaars gebruik van kettingzagen, gasbranders, strijkijzers,
beitels, raspen, slijpers, mesjes en zagen.

Inaxi regelt het voortraject voor de kunstenaars, en zet in feite alles neer, Sculpture Events zorgt voor de dagelijkse organisatie en die van de evenementen.

Donderdag 7 december zijn de kunstenaars klaar, hebben 's avonds een feestje en gaan vrijdags terug naar huis. Zaterdag 9 december wordt het geopend voor het publiek.

Het festival, dat dit jaar in het teken van sprookjes staat, is de trekpleister voor ‘Eindhoven Winterstad’, een grootschalig winters evenement in de binnenstad. De sculptuurruimte is in vier delen opgedeeld. In het Barok Paleis is aandacht voor de sprookjes ‘Belle en het Beest’, ‘De Kikkerkoning’, ‘De Kleren van de Keizer’ en ‘De Gelaarsde Kat’. Daarna loopt de bezoeker een Romaans Spookslot binnen. Trollen, heksen, spoken, monsters, een draak en spiegels vullen deze ruimte. Het Jugendstil Rozenkasteel staat in het teken van sprookjes als ‘Doornroosje’, ‘Assepoester’, ‘Raponsje’, ‘De Sneeuwkoningin’, ‘Het Meisje met de Zwavelstokjes’, ‘Repelsteeltje’ en ‘Prinses op de Erwt’. De wandeling langs de bekende sprookjes eindigt in het bos en de sprookjes die daarmee verbonden zijn, zoals ‘Sneeuwwitje’, ‘Klein Duimpje’, ‘Hans en Grietje’, ‘Roodkapje’, ‘Vrouw Holle’ en ‘Jaap en de Bonestaak’. Verschillende huisjes sieren het bos op.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!