Koninklijk Instituut voor de Tropen: Congreslocatie met grandeur en hoogstaande serviceKoninklijk Instituut voor de Tropen: Congreslocatie met grandeur en hoogstaande service
Back Back Locaties

Koninklijk Instituut voor de Tropen: Congreslocatie met grandeur en hoogstaande service

29 maart 2019

Aan de rand van het Amsterdamse Oosterpark ligt het imposante gebouw van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Het Instituut leent zich uitstekend voor uiteenlopende bijeenkomsten, van een kleine vergadering tot een congres dat gebruik maakt van de volle 1000 m2 die het gebouw biedt.

Ontvangst in stijl

Iedere gast die voor het eerst de Marmeren Hal betreedt, is onder de indruk van de grandeur die deze ruimte uitstraalt. In de entree van de congreslocatie zijn twaalf soorten Italiaans marmer verwerkt, die de vloeren, wanden en zuilen bedekken. De ornamenten in de plafonds en een met bladgoud bedekte kroonluchter in het centrum van de hal maken het geheel een van de meest bijzondere interieurs van de hoofdstad.

De entree van 295 m2 leent zich tijdens een congres perfect voor de plaatsing van expositie stands, een registratiebalie en voor ontmoetingen met andere bezoekers. Vanuit de Marmeren Hal heeft men toegang tot de belangrijkste zalen, de Koning Máxima Zaal en de Mauritszaal.

 • Koninklijk Instituut voor de Tropen: Congreslocatie met grandeur en hoogstaande service
 • Maxima Zaal
  Maxima Zaal
 • Binnentuin
  Binnentuin
 • Bestuurskamer
  Bestuurskamer
 • De Tropen
  De Tropen
 • Regentenkamer
  Regentenkamer
 • Marmeren Hal
  Marmeren Hal
 • Raadzaal
  Raadzaal

Luisteren in de Koningin Máxima Zaal

Koningin Máxima is beschermvrouwe van het Instituut, zo is ook het theater sinds 2017 naar haar vernoemd. De zaal, die plek biedt aan maximaal 453 gasten, is net als de Marmeren Hal rolstoeltoegankelijk. Sinds de opening van het gebouw in 1926 heeft deze zaal altijd gediend als plek voor lezingen en kennisoverdracht. Aan de randen van de zaal prijken klassieke gebeeldhouwde figuren, die symbool staan voor onder meer didactiek, astronomie, muziek en geneeskunde. Deze statige ruimte met haar indrukwekkende houten plafond heeft altijd een culturele functie vervuld, voor onder meer theaterstukken en muziekconcerten. Gasten kunnen zowel in de zaal als op het balkon plaatsnemen in dit fraaie auditorium, waar alle moderne technische mogelijkheden voor handen zijn.

Prinsheerlijk vertoeven in de Mauritszaal

Het koninklijke aspect van de locatie keert ook terug in alle andere zalen en ruimtes die uitermate geschikt zijn voor verschillende break-out sessies. Zo is er in de Emmazaal, vernoemd naar de bet-overgrootmoeder van de huidige koning, plek voor tot dertig gasten tijdens een workshop of vergadering. De Mauritszaal kenmerkt zich door een hoog, houten plafond, de originele visgratenvloer uit 1926 en het bijzondere uitzicht op de gracht. Het geeft de zaal een rustieke en intieme uitstraling. Voor een lezing kan de Mauritszaal maximaal honderd gasten verwelkomen, waarbij de sprekers uiteraard gebruik kunnen maken van alle technisch hoogstaande mogelijkheden. Ook kan er aansluitend aan jouw congres een sit-down diner plaatsvinden voor 72 gasten.

Diner op locatie en expertise

Doordat het Koninklijk Instituut voor de Tropen een grote, eigen, productiekeuken heeft, kunnen congresbezoekers genieten van vele cateringmogelijkheden. Zo kan er worden gekozen voor een gevarieerd aanbod van zowel vlees, vis, veganistisch als vegetarisch. Gasten kunnen genieten van een buffet, een informeel walking dinner (waarbij vaste porties worden uitgeserveerd) of een klassiek sit-down dinner.

Als kennisinstituut heeft het KIT tijdens haar bestaan een groot (inter)nationaal netwerk van experts verzameld. Deze kennis wordt gevat in de kennisunits KIT Health, KIT Intercultural Professionals en KIT Sustainable Economic Development & Gender. Ben je op zoek naar een inhoudelijke spreker of sparringpartner op een van deze thema’s? Er zijn in het KIT altijd mogelijkheden om je te linken aan de juiste experts! 

Wist je dat?

– Het KIT haar eigen leveranciersingang heeft, zodat je nooit in de knel komt tijdens het aanleveren van materiaal voor jouw congres?
– Veel medewerkers van het KIT al meer dan vijftien jaar ervaring hebben met het organiseren van congressen en evenementen? Iets waarvan jij als klant uiteraard de vruchten plukt!
– Het thema van het KIT 'Good for events, Events for Good' is? En dat dit betekent dat winst uit de evenementen in het KIT terugvloeit naar de projecten van het kennisinstituut?

 

Door > Philip Vincent Fokker

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!