Back Back Achter de schermen

Koninklijk Concertgebouworkest viert 125ste verjaardag met wereldtournee

18 mei 2012

In 2013 bestaat het Koninklijk Concertgebouworkest 125 jaar. Dat wordt uitgebreid gevierd. Er zijn drie speciale jubileumuitvoeringen: het Openingsconcert, het Sterrenjubileum – een gezamenlijk feestconcert met Het Concertgebouw – en het Verjaardagsconcert. Heel Nederland kan live meegenieten als het orkest voor het eerst tijdens het Prinsengrachtconcert speelt. Maar het feest beperkt zich niet tot Nederland; tussen de reguliere abonnementsconcerten door reist het orkest in 2013 de wereld rond. Binnen één jaar doet het, als eerste orkest ooit, zes werelddelen aan: Europa, Azië, Afrika, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Australië.

Wereldtournee
Het Koninklijk Concertgebouworkest reist in 2013 de hele wereld over. In Afrika en Australië was het orkest nog nooit. Ook worden plaatsen bezocht waar lang niet is opgetreden, zoals Rusland, Argentinië en Brazilië. In Zuid-Afrika wordt een educatief project rond Prokofjevs Peter en de Wolf georganiseerd.

Waarom een wereldtournee?
Algemeen directeur Jan Raes: ‘Muziek verbroedert en verbindt. Het orkest is een belangrijke culturele ambassadeur en wordt over heel de wereld uitgenodigd. In het orkest, dat bestaat uit 120 musici waarvan ongeveer 70 uit Nederland en 50 uit de rest van wereld, zijn meer dan 20 nationaliteiten vertegenwoordigd. Het is een afspiegeling van de wereld.’

48 concerten in 30 steden
De wereldtournee omvat 48 concerten in 30 steden. Op het programma staan composities die een belangrijke rol speelden in de geschiedenis van het orkest en de muziek die net als het orkest zijn wortels heeft in 1888. Ook gaat er Nederlands werk mee. Hoofdsponsors ING en Unilever zijn, samen met KLM, de Global Partners van de wereldtournee.

RCO Universe
In 2013 lanceert het Koninklijk Concertgebouworkest RCO Universe: een nieuwe, innovatieve online toepassing. Dit universum zal bestaan uit een unieke verzameling concertregistraties van het orkest. Deze worden in de toekomst op verschillende manieren aangevuld met extra functionaliteiten, gericht op verschillende doelgroepen. Vanaf de lancering zullen beeld en geluid van een selectie concerten kort na uitvoering beschikbaar komen. Op deze manier biedt het orkest huidige en toekomstige generaties muziekliefhebbers over heel de wereld een eigentijdse toegang tot het orkest.

Partner ATP Event Experts
Voor de organisatie van de wereldtournee wordt veel ervaring en capaciteit gevraagd. ATP Event Experts is de officiële Reis & Event Partner voor het Koninklijk Concertgebouworkest. In de komende periode neemt ATP Event Experts ons mee in de voorbereidingen en vertellen zij hun ervaringen bij het organiseren van deze grootse wereldtournee. Houd hiervoor www.events.nl in de gaten!

Fotografie: Simon van Boxtel

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!