Koningsdag: Amersfoort klaar voor Koninklijk bezoekKoningsdag: Amersfoort klaar voor Koninklijk bezoek
Back Back Nieuws

Koningsdag: Amersfoort klaar voor Koninklijk bezoek

26 april 2019

Morgen is het zover, dan viert Koning Willem-Alexander zijn verjaardag in Amersfoort. Volg de liveblog op Koningsdag van 6 tot ± 13 uur op www.koningsdagamersfoort.nl 

Enkele feitjes over Koningsdag in Amersfoort:

 • Circa 1500 deelnemers in de stad
 • 100 man van de NOS voor de live-uitzending
 • 17 camera’s die 1 of meerdere posities hebben
 • 20 km bekabeling door de stad
 • 160 journalisten (excl NOS)
 • 550 bouwhekken
 • 2300 dranghekken
 • 7 heftrucks
 • 4 hoogwerkers
 • 80 pontons
 • en.... 300 meter rijplaat

De Koninklijke route

De Koninklijke Familie bezoekt Amersfoort op 27 april tussen 11.00-13.00 uur. De Koningsdagroute in Amersfoort start op de Kleine Haag bij de Mariënhof en eindigt op het Eemplein. De route die de Oranjes lopen is 1.075 meter lang en vol geprogrammeerd met evenementen en ontmoetingen, o.a. met de verhalenvertellers uit Amersfoort en de regiogemeenten.

Op de kaart: https://www.koningsdagamersfoort.nl/route-koningsdag-amersfoort-2019/ vind je alle activiteiten en persoonlijke verhalen.

Voor iedereen toegankelijk

Achter de schermen is en wordt er keihard gewerkt om een toegankelijke Koningsdag te organiseren. Het thema is namelijk niet voor niets ‘Wij, Amersfoort’. Zo is er o.a. gezorgd voor een kijkvak bij de Mariënhof, een verhoogd kijkvak op het Eemplein, een prikkelvrije ruimte in de Observant, extra speciale parkeerplaatsen voor mindervaliden, universeel toegankelijke toiletunits door de stad, toegankelijke communicatie (o.a. ondertiteling bij alle filmpjes en een voorleesfunctie op de site) en de live-uitzending van de NOS is met gebarentolk. Door deze inspanningen is Koningsdag Amersfoort bekroond met het 3B (betreedbaar, bereikbaar, bruikbaar) certificaat van PBTconsult. Een prestatie waar de organisatie uiteraard erg trots op is.

Gratis met de bus

Busreizigers in Amersfoort reizen op Koningsdag gratis met de bus, een cadeau van Provincie Utrecht en Syntus Utrecht. Reizigers kunnen op deze feestelijke dag gratis reizen met de Syntus stadsbussen op lijn 1 tot en met 9 en lijn 17. Ook op lijn 56, lijn 70, lijn 76 en lijn 80 kunnen reizigers binnen Amersfoort gratis reizen. Verder rijden de bussen volgens een aangepaste dienstregeling, omdat er straten tijdelijk zijn afgesloten.

Check de aangepaste dienstregeling of check 9292 reisinformatie. Ook de pendelbus van het speciale parkeerterrein op Isselt (Mijnbouwweg) naar het centrum is gratis.

Niet varen

De bus is een goed alternatief voor wie plannen had om te varen, want de grachten in het centrum zijn afgesloten voor bootjes, suppers, pieremachochels, kano’s en alles wat verder nog drijven kan. Het water van de Eemhaven is, in verband met de opbouw van het podium op het water, al eerder afgesloten. Schepen en boten met een vaste ligplaats in de binnenstad mogen blijven liggen (aan de ketting), maar moeten wel open zijn, dat wil zeggen zonder afdekzeil. Op dit kaartje (.pdf) zijn de stremmingen aangegeven.

Bereikbaarheid centrum

Er zijn maatregelen nodig zijn om deze dag (en ook Koningsnacht) veilig en feestelijk te laten verlopen. Zo zijn delen van het centrum tijdelijk afgesloten voor alle verkeer, en andere delen kan je alleen uitrijden (en niet in-). Verder worden er honderden extra fietsparkeerplekken gemaakt. Op de pagina www.koningsdagamersfoort.nl/bereikbaarheid lees je alles over de bereikbaarheid. Ook vind je hier een PDF om het kaartje duidelijk te zien.

Alles over Koningsdag in één app

Vind alles over Koningsdag & -nacht in de app Woov (ook offline beschikbaar). Volg de route van de Koninklijke Familie en weet wat er allemaal te doen is op 26 en 27 april. Bovendien krijg je via de interactieve kaart snel inzicht waar o.a. de feesten, toiletten en EHBO-locaties zich bevinden. En niet geheel onbelangrijk: je ziet direct waar je vrienden uithangen in de stad. Dat scheelt zoekwerk.

Koningsdagconcert in Flint op NPO 2

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima boden op maandagavond 15 april in Theater Flint in Amersfoort het jaarlijkse Koningsdagconcert aan. Het concert werd bijgewoond door genodigd publiek dat betrokken is bij de organisatie van Koningsdag in Amersfoort. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix was ook bij het concert aanwezig. Het Koningsdagconcert wordt uitgezonden op zaterdagavond 27 april op NPO 2.

Timetable Koningsnacht op het Eemplein

Benieuwd hoe laat Kraantje Pappie, Diggy Dex en de andere artiesten gaan optreden tijdens Koningsnacht op het Eemplein? Het programma begint om 19.00 uur met een optreden van DJ Hans Buijtelaar. Kraantje Pappie zal om 22.45 uur als laatste act zijn gezicht laten zien.

 • 19.00 uur: DJ Hans Buijtelaar
 • 19.10 uur: Three Little Clouds
 • 20.10 uur: Diggy Dex
 • 21.10 uur: DAISY
 • 21.35 uur: Poke
 • 22.00 uur: Joost
 • 22.45 uur: Kraantje Pappie

Time-table Koningsdag Eemplein

Koning Willem-Alexander bezoekt op zaterdag 27 april samen met zijn familie onze mooie stad. Vanwege dit bezoek is de gemeente Amersfoort de samenwerking aangegaan met Dorpsfeest Hoogland en is er een feestelijk muzikaal programma neergezet om dit te vieren. Dit Koningsdag-programma (van 13.30 – 17.00 uur) zal plaatsvinden op het Eemplein en is gratis toegankelijk. Kom dansen, zing mee en geniet van dit prachtige feest!

Line-up (tijden onder voorbehoud):

 • 13.30 uur: Maan*
 • 14.00 uur: Peter Beense*, Vinzzent*, John de Bever*
 • 15.30 uur: Jan Smit*
 • 16.00 uur: Barry Paf
 • * begeleid door de Marcel Fisser Band 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!