1 juli 2011

Komkommertijd Column: Marga Groot Zwaaftink neemt het initiatief

Vandaag krijgen de eerste scholen vakantie en begint de welbekende Komkommertijd. Niet alleen bij ons op de redactie, maar ook voor de evenementenbranche komt er een periode van rust. Marga Groot Zwaaftink van CommGres neemt het initiatief om deze tijd te gebruiken voor een wekelijkse column vol inspiratie. Het column verschijnt de gehele zomervakantie elke vrijdag waarbij de schrijfpen elke week aan een andere branchegenoot wordt doorgegeven.

‘De kunst van het stoppen’
Bijna zomervakantie, tijd om uit te waaien, inspiratie op te doen! En om de balans op te maken over de afgelopen periode. Voor mij was het een periode waarin ik druk bezig was met stoppen. Stoppen met dingen die niet bijdroegen aan het doel dat wij als CommGres hebben: groeien. Dit komt mede doordat we het Floriade Congres Bureau zijn geworden.

Uit mijn comfort zone
Groeien betekent voor mij: uit mijn comfort zone komen! En dat vind ik best lastig! Gelukkig vond ik volop inspiratie. Richard Branson: de man die het maximale uit zijn leven haalt. Nou vind ik vier keer een ‘afscheidsbrief’ aan je gezin schrijven voordat je weer eens een luchtballon expeditie rond de aardbol instapte, wel wat ver gaan. Maar toch, zijn punt kwam bij mij binnen: we leven maar één keer!

Kom beter uit je dip
Daarnaast was Seth Godin met zijn boekje ‘De Dip’ ook een eye opener. Hij staat voor ‘zinvol stoppen’.  Met zaken die niet bijdragen aan je doel. En met zaken die geen kans van slagen hebben om daarin de beste te worden. Bewezen is: winnaars, marktleiders zijn exceptioneel veel succesvoller. Daarom streven veel merken naar een top 3 positie of anders stappen ze uit. Volhouden: als je op de goede weg bent, is een dip eigenlijk juist een voordeel, dan haken namelijk velen af. Als jij wél volhoudt, kom je beter uit die dip! Marathon lopers stoppen niet op 40 kilometer, de meeste stoppen op 32. Dit kenmerkt groei: je moet eerst door een dip heen om er daarna sterker uit te komen. Zo, lekker dan: uit mijn comfort zone stap ik een dip tegemoet.

Stoppen met randzaken
Een derde schrijver die mij inspireerde is Danny Meyer met zijn pleidooi voor echte gastvrijheid: ‘Setting the table’. Hij beschrijft zijn zoektocht naar ‘dé formule’ voor zijn restaurants. Goed eten is de basis. Hospitality is zijn sleutel: proberen in alles de gast zijn verwachting te overtreffen. Niet met dure wijnen, maar met oprecht gemeende gastvrijheid. Weten wie de gast is, wat hij of zij lekker vindt. Dat zit in je team: die moeten dat oprecht leuk vinden. Om dat te bereiken is een heel proces nodig dat begint bij de kern: wij willen in alles de beste zijn in gastvrijheid. Dus stoppen met randzaken en het oprecht menen want alleen dan kun je dag in dag uit de motivatie opbrengen om het waar te maken.

Beginnen, leren, opnieuw beginnen
Tenslotte gaf Daan Quakernaat met zijn presentatie ‘kathedralen bouwen’ mij de laatste zet. In de 15e eeuw bouwden men kathedralen zonder veel hulpmiddelen. Hoe? Door gewoon te beginnen, leren, opnieuw beginnen. Nu hebben we alle hulpmiddelen maar we beginnen niet. Alles moet uitgerekend worden, kloppen, risico’s bepaald, overleggen…

Wij gaan onze kathedraal bouwen…na de vakantie. Iedereen een fijne zomer met veel inspiratie!

Marga Groot Zwaaftink
CommGres

Volgende week ligt de schrijfpen bij Willem Gunneman – Het improviserend vermogen.