#Komkommercolumn: Peter Lute#Komkommercolumn: Peter Lute
Back Back Column

#Komkommercolumn: Peter Lute

24 augustus 2017

Een tijd geleden kreeg ik de vraag of ik iets voor de komkommer-columns wilde doen. Mijn koksgenen hebben als bijwerking dat als ik ingrediënten hoor, ik er gelijk gerechten bij zie. Hierdoor zei ik direct volmondig Ja! en een aantal minuten later had ik de meest waanzinnige creaties met komkommer in mijn hoofd. Geloof me dat is geen enkel probleem in het zomerseizoen. We infuseren het met de mooiste kruiden-edik. Pureren het met munt en za'atar en serveren het ijskoud.

De Kracht van Kruiden

Ineens viel het kwartje, ik heb toegezegd een column te schrijven. Op mijn rapport stond altijd in koeienletters SNEL AFGELEID en na 10 minuten staren naar een beeldscherm begint het me al te duizelen. Praten over eten daarentegen, gaat me goed af en raakvlakken met architectuur, mode en fotografie zijn voor mij zo logisch, dat ik er uren over kan kletsen en anderen daarmee kan inspireren. Als trotse auteur wil ik een tekst uit mijn boek 'De Kracht van Kruiden' met jullie delen.

Het is als dansen met de zuren van de gastrique

'Een van de eerste masterpieces als kok is een béarnaisesaus kloppen met de hand. Met een garde tik je eidooiers en gastrique in een au bain-marie verwarmende kom. Het ritmische tikken in achtjesvorm weerspiegelt de veelzijdigheid en het plezier van ons vak. Het geluid, het gevoel. Je kunt letterlijk horen en voelen aan de tegen de metalen kom tikkende garde wanneer de garing komt. Het magische moment dat de eigelen binden met de vetstof, die je in een dun lopend straaltje toevoegt. Het is als dansen met de zuren van de gastrique, het mollige van de boter en de eidooiers, het tintelende anijsachtige van de dragon. Alles komt samen: geur, ritme, smaak, techniek. Als je deze klassieker eenmaal op gevoel kunt tikken, heb je wat mij betreft de mojo als kok. Er valt altijd meer te leren in de keuken, maar de essentie van koken heb je begrepen. En dat geeft moed. Waarmee het béarnaiseverhaal symbool staat voor wat ik wil mee geven met dit boek. Door basiskennis te geven en geen strikte regels op te leggen, kun je het als leidraad beschouwen in je eigen ontdekkingstocht naar nieuwe smaakcombinaties.'

Mooie woorden voor iemand die snel afgeleid is

Waar is jouw mojo?

Wat me nou zo fascineert, is dat dit soort momenten geweldig zijn en we zo weinig ons best doen om ze vaker te ontdekken en mee te maken. Ja, nu gaan we met z'n allen ineens op vakantie en ligt half Nederland op z'n gat. BN'ers doen hun uiterste best om vanuit hun vakantieoord de thuisblijvers op de hoogte te houden van hun vakantiepret. Of is het de angst om juist eens geen aandacht te hebben. De mobieltjes krijgen nog steeds geen rust en er is volop geklaag over de dataroaming, die nu wel eindelijk tegen een normaal tarief is, maar veel te traag. Als we zo terug zijn, storten we ons weer in het enorme tempo waarin we leven. Aanvragen direct behandelen, uiterlijk morgen. we knallen alles in de CC zodat iedereen kan meekijken hoe druk je met alles bent en verantwoordelijkheden spreidt. Jij wordt verplicht het ook allemaal te lezen.

Eén worden met de dingen die je doet, concentratie, aandacht en overgave. Mooie woorden voor iemand die snel afgeleid is. Toch heb ik die mojo gevonden in het koken en zou tegen iedereen willen schreeuwen die zich laat verleiden tot haast, onzorgvuldigheid en desinteresse...

GA TOCH KOKEN !

 

Peter Lute

De Kruidfabriek by Lute

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!