#Komkommercolumn: Nikki Alsemgeest#Komkommercolumn: Nikki Alsemgeest
Back Back Column

#Komkommercolumn: Nikki Alsemgeest

02 augustus 2017

'Mag ik dat even Googlen?' 

Stel je voor… je bent jong (begin 20), onwetend en een tikkeltje naïef. De eindsprint van je studie begint te naderen en je wilt jezelf profileren binnen het door jou gekozen vakgebied. Je hebt hard gewerkt voor je studiepunten, hier en daar gefaald door een vereeuwigd studentenfeest maar al met al ben je zeker van je zaak en zie je een rooskleurige toekomst voor je. Want tja, wie wil nou niet een Millennial als werknemer? En anders word ik gewoon lekker mijn eigen baas want een Millennial heeft niemand nodig. Toch? 

Niet dus. 

Een flinke deuk in je iets te grote en ietwat onterechte ego ontstaat wanneer je oog in oog komt te staan met de oude rot in het vak. Met je zorgvuldig uitgezochte business outfit, die nog steeds verklapt dat je een student bent, loop je de congreszaal binnen. Na een half uur ongemakkelijk ronddwalen verzamel je al je moed bij elkaar en stap je op een professional af. De professional is vriendelijk en geïnteresseerd maar zijn ogen dwalen langzaam af naar je badge. Nee, nee, nee! Niet mijn badge lezen! Te laat... “Och, je bent nog student. Erg leuk om de nieuwe generatie te ontmoeten. Nou nog veel plezier vandaag hè." En weg is de professional… 

Nu zou je natuurlijk je skills in netwerken kunnen tonen door de juiste (non)verbale communicatie te gebruiken en alsnog een gesprek voeren met de professional. Maar die skills heb je niet. Sorry, was ik dat vergeten te zeggen? Je bent een Millennial, ik dacht dat spreekt voor zich. 

Jouw vorm van communiceren is digitaal. Sterker nog, jij spendeert het merendeel van jouw leven met je ogen gefixeerd op een scherm. Jouw persoonlijkheid ontwikkelt zich binnen de onzichtbare muren van Facebook, Google is je beste vriend en je meet succes met het aantal likes op je laatste post. Netwerken komt niet voor in jouw vocabulair. 

Dus, daar sta je dan… met een mond vol tanden te staren naar de rug van de professional. Jij bent een vreemde in deze wereld en deze wereld is vreemd voor jou. Een unieke kans - waarin twee generaties elkaar ontmoeten, van elkaar leren en samen groeien - verloren. 

Drie tips voor Millennials: 

1. Leg die telefoon weg en kijk naar de wereld om je heen. 

2. Haal die veren uit je kont. Ja, je mag gehoord worden maar dan moet je eerst leren luisteren. 

3. Praat, praat, praat, praat. Met iedereen. Face-to-face. En dan bedoel ik niet via FaceTime... 

Drie tips voor professionals: 

1. Stap uit je comfort zone tijdens een congres. Ik weet dat je graag even een biertje wilt doen met je collega’s maar verderop staat er een zenuwachtige student te popelen om met je te praten. 

2. Geef de Millennial een kans. Ik beloof je, ze hebben ook goede kwaliteiten. 

3. Bezoek de digitale wereld en ontdek alle positieve ontwikkelingen die het met zich meebrengt. 

Wil je meer weten over mijn zoektocht? Lees dan hier verder. 

 

Nikki Alsemgeest - NHTV Alumnus en Millennial

 

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!