Back Back Column

#Komkommercolumn Merel Kortekaas: 8 goede redenen waarom je Humor moet toepassen

28 augustus 2015

Het was een algemene ledenvergadering op een poep-chique locatie met ruim 250 man. Ik zat tussen Kamerleden en journalisten te luisteren naar nieuws over pensioenen. Interessant, maar hier en daar toch echt een beetje droge kost. Totdat ik opeens de grap Wat is groen en je kan ermee door het hele huis praten? Een interkomkommer! hoorde: pffff dacht ik, maar ze hadden wel weer direct mijn aandacht, haha!

Ik heb het idee dat men in het algemeen wel inziet wat het belang van humor is. Het werkt bijvoorbeeld om een boodschap luchtig te verpakken, het ijs te breken, het bevordert de sfeer, de motivatie en productiviteit, het stimuleert de creativiteit en helpt je te ontspannen.
Uit onderzoek blijkt dat als je wordt geraakt door een emotie, een boodschap veel beter blijft hangen. Dit kan een negatieve emotie zijn, zoals een stressvolle ervaring, maar ook een wijze les waarbij je hard moet lachen.

Humor werkt natuurlijk niet overal. Voor evenementen geldt dat je het goed moet inzetten:
in het theater kopen mensen zelf een kaartje, bij een congres is het niet je eigen keuze en is het belangrijk dat het iets toevoegt. Een lastige boodschap afwisselen met vermaak, is wat anders dan de helft van het personeel ontslaan om vervolgens een goede sfeer proberen te krijgen met een cabaretier…

Ik spreek dagelijks grappenmakers en daardoor lachen wij gelukkig heel wat af. Het leven is niet alleen een stuk leuker als er veel gelachen wordt, maar het helpt ook om te relativeren en leidt tot een positieve kijk op de wereld.

Een tof voorbeeld is Edsilia Rombley die bij het doorgeven van de punten tijdens het Eurovisie Songfestival alle commotie rondom de jurk van Trijntje op de hak nam door zelf de omstreden jurk aan te trekken.

Humor is waardevol, dat ervaar ik elke dag weer!

Drie tips over humor bij een bijeenkomst die ik graag met je deel:
»
 Denk tijdig na of humor in het programma past, maak er geen sluitpost van. Op het laatste moment zijn er veel minder mogelijkheden wat betreft beschikbaarheid en maatwerk.
» Ga uit van de kennis en ervaring van een professional. Organisatoren zijn veelal perfectionistisch en willen graag alles onder controle hebben. Cabaretiers koesteren hun artistieke vrijheid. Echter beide kunnen met goede communicatie uitstekend samengaan.
» Als de deelnemer wordt geraakt door een emotie (grappig, inspirerend), blijft de boodschap beter hangen!

 

Merel Kortekaas is samen met Ilonka Blok de oprichter en tevens directeur van cabaret-sprekersbureau Humor Werkt (voorheen Pietje Bella Producties). Ontstaan vanuit de overtuiging dat humor een waardevolle toevoeging bij evenementen is. Bij Humor Werkt zijn artiesten (exclusief) te boeken die uw bijeenkomst professioneel en met de nodige humor begeleiden.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!