Back Back Nieuws

#Komkommercolumn Madelène Spaan: Stop de verheerlijking van het druk-zijn!

06 augustus 2015

Ik schrijf deze column vanaf het terras van het prachtige huis dat we in Spanje hebben gehuurd. Al een tijdje ben ik bezig mijn leven simpeler te maken. Kwaliteit erin, kwantiteit eruit. Minder druk. Het lijkt in ons drukke bestaan bijna de norm om druk te zijn. Er is, kortom, druk om druk te zijn.

En terwijl in de tuin de kinderen in het zwembad spelen en veel plezier maken, weet ik het opeens zeker. Druk zijn vind ik niet cool. Druk zijn is zóóó 2011! Deze dame plant haar tijd -prioriteit!- voortaan anders; Besteedt meer échte aandacht aan vrienden en familie.

[afbeelding niet meer beschikbaar]

Een gesprek op straat begint vaak zo: ‘hoe gaat het met je?’ ‘Ja, druk hè…’
Girl, ik vroeg hoe het met je gaat. Als in: hoe voel je je? Hoe gelukkig ben je? Hoe is je gezondheid? Ik vroeg je niet naar hoe vol je agenda is.

Druk zijn wordt als joker ingezet. Bijvoorbeeld wanneer er een afspraak moet worden gemaakt waar je eigenlijk niet zoveel zin in hebt. Of wanneer je een deadline niet gehaald hebt.

Goed, minder druk dus. Check. Ik mijmer verder en denk over de ontwikkelingen in ons vakgebied die me verwonderen. Over andere combinaties. Nieuwe combinaties!

[afbeelding niet meer beschikbaar]
Wat ik mooi vind is dat je op steeds meer plekken toepassingen ziet ontstaan tussen 2 ‘vakgebieden’. Je ziet op Lowlands politici, filmmakers, columnisten, correspondenten en theater. Musea passen naast de thematische tentoonstellingen de kracht van live communicatie toe om een groter publiek op een leukere, interactievere en soms virale wijze te boeien dan alleen het museumbezoek. Op internet vliegen de activaties je om de oren, soms vertederend, dan weer lachwekkend, hilarisch of emotioneel.

Kruisbestuiving on- en offline heeft de toekomst! Dat maakt ons vak uitdagender en vraagt totaal andere skills dan pak ‘m beet 10 jaar geleden. Interessant want de ontwikkelingen gaan verdomde snel.

Mijn 3 tips die ik daarom graag met je deel:
» Wees een vrije denker, denk geïntegreerd, doe je inspiratie op in verschillende sociale cirkels.
» Maak keuzes en delegeer. Thuis en op kantoor. Ben je gelijk minder druk ;).
» Doseer! En die vind ik zelf het moeilijkst. De rem erop zetten is en blijft een uitdaging.

Succes!

Andere komkommercolumns:
» Marga Groot Zwaaftink – Mixen Loont!
» Marieke Prins – de Vos – Als een meisje in Wonderland!
» Eric de Groot – Bidden voor het eten

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!