#Komkommercolumn - Het roer om in je carrière #Komkommercolumn - Het roer om in je carrière
Back Back Column

#Komkommercolumn - Het roer om in je carrière

23 augustus 2018

Op welk moment besloot je het roer definitief om te gooien?’ het is mij zo vaak gevraagd. Heel veel mensen hebben diep van binnen de wens om iets heel anders te gaan doen. Om gehoor te geven aan dat kleine stemmetje. 

Eindeloos veel kopjes koffie heb ik gedronken, met mensen die wilden praten over mijn carrière switch, nu 10 jaar geleden. Ik vond dat ik hier tijd voor vrij moest maken. Ik was destijds ook op zoek gegaan naar inspirerende voorbeelden die mij de nieuwe gewenste richting op zouden duwen. Mooie verhalen van succesvolle mensen. Wat gaf bij hen de doorslag? Waar haalden ze het lef vandaan om al hun zekerheden los te laten en te gaan voor het onbekende?

Schot in de roos

Ik verruilde destijds mijn communicatiebaan bij de Rabobank voor een koksopleiding. Zonder enig vooropgezet plan waarin dit uiteindelijk moest resulteren. Een leven als kok in een restaurant combineren met jonge kinderen en een man die hele dagen op kantoor zit, leek niet echt een aantrekkelijk vooruitzicht. Toch stortte ik mijzelf vol overgave in de wereld van koksbuizen, mise-en-place en chef de partie. Ik zou wel zien waar het eindigde.

De opleiding was een schot in de roos. Ik bloeide op, mijn creativiteit ging stromen en ik voelde me omringd door mensen die mij inspireerden. Om geld te verdienen, startte ik al tijdens mijn opleiding met een eigen cateringbedrijf. Daarna volgde de televisie. Koken was inmiddels hot en elke zichzelf respecterende zender wilde een eigen kookprogramma. Het Familiediner, Life4You, Thuis op Zondag, Tijd voor Max, ik kon er twee van mijn talenten in kwijt. Presenteren had ik geleerd bij de Rabobank en koken is mijn grote passie. Alles kwam bij elkaar.

Dat buikgevoel

Terug aan de keukentafel met het zoveelste kopje koffie. De prangende vraag wordt opnieuw gesteld. Een verwachtingsvolle blik tegenover me: ‘Was er een speciaal moment waarop je besloot om het roer om te gooien?’

Sorry, nee dat was er niet. Geen burn-out, ziekte of scheiding. Het was een pure innerlijke overtuiging die mij deed besluiten om de controle los te laten, niets meer te plannen en te gaan voor dat buikgevoel. Ik ben er een gelukkiger mens door geworden en dat geluk dat komt altijd uit jezelf.

Drie tips die ik daarom graag met je deel:

- Ga op zoek naar iemand die jou helpt sturing en richting te geven aan dat kleine stemmetje diep van binnen
- Vertrouw op je gevoel en omring je met mensen die je aanmoedigen
- Ben bereid om oude zekerheden los te laten

Wacht niet langer op hèt moment. Durf je dromen waar te maken en ga ervoor!

Door > Sandra Ysbrandy

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!