#Komkommercolumn: Dolores Leeuwin#Komkommercolumn: Dolores Leeuwin
Back Back Column

#Komkommercolumn: Dolores Leeuwin

10 augustus 2017

De juiste vraag

 

Vijf jaar terug kwam ik erachter, dat mijn IQ bovengemiddeld hoog is. Dat verklaarde aan de ene kant een hoop, maar het riep ook veel vragen op. Maar first things first; ik liet mijn zoon (toen 6 jaar) ook direct testen, want wij begrepen elkaar wel heel goed.

Wat er tijdens dat onderzoek gebeurde, heeft een knop bij me omgezet. De orthopedagoog stelde hem een aantal vragen die ik best ingewikkeld vond en waarvan ik me afvroeg of hij überhaupt het antwoord wist. Maar ja, mooie manier om erachter te komen waar hij zit in zijn ontwikkeling. Vervolgens gaf Vince zulke gedetailleerde antwoorden, dat ik er stil van werd. Er schoot zo veel door m'n hoofd variërend van: 'Huh?! Hoe weet jij dat?' tot 'Ik wist helemaal niet dat jij daarin geïnteresseerd bent.' Ik kon alleen maar zeggen: 'Hoe weet jij dat?' En toen zei hij op een berustende toon: 'Dat weet je toch gewoon.'

Kunnen zijn wie je bent

Kijk, ik wéét dat m'n kind niet dom is, maar deze zag ik echt niet aankomen. Hoe kan het nou, dat ik dat niet wist?! Hoe kan het nou, dat ze dit op school niet hebben gesignaleerd? En direct daar achteraan: wat nou als die vragen nooit gesteld waren? Dan had ik nooit geweten waar mijn kind allemaal toe in staat is. Belangrijker nog: hij had nooit geweten dat alles wat er in z'n hoofdje zit, er wél toe doet. Want ja, als niemand je die vragen stelt, zal het wel niet relevant zijn. Hij was zo blij nadat hij die test had gedaan. Hij zei dat hij er elke week wel heen wilde, of hij geen les van haar kon krijgen. Hij ging er harder van lopen, net alsof hij toestemming had gekregen om te zijn wie hij is.

  • #Komkommercolumn: Dolores Leeuwin
    #Komkommercolumn: Dolores Leeuwin

Wat wil JIJ dan?!

Hoe te gek zou het zijn als je op jonge leeftijd al weet waar je mogelijkheden liggen en voelt dat wat in je hoofd zit, er wel toe doet (ook al ben je één van de weinige die zo denkt). Dan besta jij! Het sterkt je in je zijn.

Daarom ben ik begonnen met portretjes maken van jongeren: wat denk je, wat drijft je. En plaats ze op YouTube-kanaal: Dolores Leeuwin: wat wil JIJ dan?! en Facebook.

Bij mij kwam die vraag of die toestemming (pas, of gelukkig nog) op m'n 41e. Maar wat nou als niemand jou die cruciale vraag stelt...

Drie dingen die ik heb geleerd in gesprekken met jongeren:

  1. Durf te zeggen dat je iets niet weet, want dat hebben ze namelijk door: hun bullshitdetector is feilloos
  2. Zij staan in het hier en nu en verschaffen mij inzichten en zienswijzen waarvan ik het bestaan niet wist
  3. Met oprechte interesse en kwetsbaarheid kom ik een heel eind

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!